ACTUEEL

Tros Radar: miljarden aan bonussen medicijnen

De afgelopen jaren hebben Nederlandse burgers samen miljarden te veel betaald voor medicijnen. Dat meldt Tros Radar in een uitzending die woensdagmiddag wordt herhaald.

Geld verdienen door inkoopbeleid

Apothekers betalen van de vergoeding die ze per receptregel krijgen hun praktijkkosten en salaris. Daarnaast mogen ze geld verdienen door middel van het inkoopbeleid. Ze kunnen bijvoorbeeld bij de groothandel goedkoop cholesterolverlagers kopen en deze voor een hogere prijs bij de zorgverzekeraar declareren.

Pati?nten hebben 'ietsje te veel betaald’

De prijs die apothekers mogen declareren is vastgelegd, stelt TROS Radar. De prijs waarvoor ze het medicijn inkopen niet. "Als de apotheker een goed inkoopbeleid voert, dus hoge kortingen en bonussen krijgt, houdt hij er geld aan over." Volgens de KNMP, de branchevereniging voor apothekers, zijn apothekers hier sinds de invoering van dit beleid begin jaren 90 erg succesvol in geweest. Radar heeft uitgerekend dat dit systeem van kortingen en bonussen de apothekers miljarden heeft opgeleverd. Zelfs de KNMP geeft in Radar toe dat we met z’n allen ‘ietsje te veel hebben betaald’. Dit geld krijgen de consumenten niet meer terug.

Preferentiebeleid stelpt bonussen

De opbrengsten van de kortingen en bonussen zijn sinds afgelopen zomer drastisch teruggelopen, aldus de omroep. "Deze zomer is naast een nieuw tariefsysteem namelijk ook het preferentiebeleid ingevoerd. Dit beleid houdt in dat de zorgverzekeraar alleen nog het medicijn vergoedt dat het goedkoopst is." Herhaling van TROS Radar op woensdagmiddag 21 januari om 15.25 uur op Nederland 1.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top