Finance

Mediq schroeft winst verder op

Medicijnengroothandelaar en uitbater van apotheken Mediq heeft de winst in het derde kwartaal met 60 procent opgevoerd, mede dankzij de verkoop van onderdelen in België. Daar leverde het afstoten van de groothandelsactiviteiten een boekwinst op van 7 miljoen euro.

Kwartaalomzet stijgt

De nettowinst steeg naar 23,3 miljoen euro van 14,6 miljoen euro in het derde kwartaal van vorig jaar. Mediq haalde in het derde kwartaal een omzet van 649,1 miljoen euro. Dat is 4 procent minder dan een jaar eerder.

Mediq bedrijfsresultaat 2009

Het bedrijf verwacht dat het dit jaar uitkomt rond de 110 miljoen euro. Dat komt overeen met Mediq’s eerdere inschatting van 105 tot 110 miljoen euro. In het derde kwartaal bedroeg het bedrijfsresultaat 33 miljoen euro. Vooral de onderdelen Direct, bezorgingen van medische middelen aan huis, en Institutioneel, de levering aan onder meer ziekenhuizen, deden het goed. De gezamenlijke omzet steeg hier met 9 procent tot 218,3 miljoen euro. Mediq haalt 75 procent van het bedrijfsresultaat uit deze activiteiten.

Preferentiebeleid

De omzet van Mediq apotheken in Nederland staat volgens het bedrijf in toenemende mate onder druk door het zogeheten preferentiebeleid. Daardoor vergoeden zorgverzekeraars alleen nog de laagstgeprijsde middelen van een grote groep medicijnen waarvan het patent is verlopen.

Preferentiebeleid zorgverzekeraars

Zorgverzekeraar Menzis zet per 1 november meer geneesmiddelen op de preferentielijst. Samen met de halfjaarlijkse prijsaanpassingen per 1 oktober, als gevolg van de wet geneesmiddelenprijzen, leidt dit volgens Mediq tot een negatief effect van 15 miljoen euro op jaarbasis. Dat komt bovenop eerder gemelde negatieve effecten van 53 miljoen euro.

NZa-advies receptregelvergoeding

Ook blijft Mediq pleiten voor een verhoging van de zogeheten receptregelvergoeding, waarin de vergoeding per recept is vastgelegd. De huidige vergoeding van 7,28 euro is volgens het bedrijf niet kostendekkend. Eind november brengt de Nederlandse Zorgautoriteit een advies uit over de hoogte van de vergoeding in 2010. “Zonder een verhoging zal het bedrijfsresultaat bij de apotheken in Nederland in 2010 dalen ten opzichte van 2009”, aldus Mediq. (ANP)

>> Skipr daily en Skipr weekly <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen. Daarnaast biedt Skipr weekly u elke zondagochtend om 8:00 uur een weekoverzicht van het belangrijkste nieuws. Registreer u voor de Skipr weekly.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top