ACTUEEL

Alternatieve genezers onder toezicht IGZ

Alternatieve genezers die fouten maken, kunnen vanaf 1 januari worden beboet of gesloten door de inspectie. Een wetswijziging maakt het mogelijk alternatieve genezers net als reguliere artsen te controleren op kwaliteit, zo meldt het AD.

Nu kunnen alternatieve genezers en cosmetische chirurgen die slechte zorg leveren niet worden aangepakt door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Met de nieuwe maatregel komen 40 duizend  aanbieders onder toezicht van de inspectie. Medische missers moeten zij voortaan melden en ontevreden klanten kunnen terecht bij een klachtenfunctionaris. De IGZ kan voortaan ingrijpen bij misstanden. Dat kan variëren van een boete tot sluiting als cliënten direct gevaar lopen.

De Vereniging tegen de Kwakzalverij ziet niets in de nieuwe wetgeving. Patiënten krijgen ten onrechte een veilig gevoel als de alternatieve genezer kan zeggen dat hij wordt gecontroleerd door de inspectie, stelt de vereniging. De minister vindt het uitbreiden van de rechten van de patiënt en mogelijkheden van de inspectie juist nodig voor goede handhaving, aldus het AD.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top