ACTUEEL

Mantelzorger raakt geduld vaak kwijt

Een op de drie mantelzorgers verliest wel eens het geduld bij de zorg voor partner, familie, bekende of buur. Bij 9 procent van de mantelzorgers kan dit leiden tot schreeuwen of ruwe behandeling van de hulpbehoevenden. Dat schrijft het Sociaal en Cultureel Planbureau in een dinsdag verschenen rapport.

Het geduld verliezen komt vaker voor als de mantelzorger ernstig belast is, veel taken doet of als de hulpbehoevende zich agressief gedraagt, of niet laat merken dat de hulp wordt gewaardeerd. Ook kunnen mantelzorgers de kalmte vaak niet bewaren als ze het gevoel hebben dat er niemand anders beschikbaar is voor de zorg.

Betaalde baan

Meer dan 4 miljoen mensen (een derde van de volwassen Nederlanders) geven mantelzorg in ons land. Daarnaast doen bijna 1 miljoen mensen vrijwilligerswerk in de zorg. De meeste mantelzorgers (vijf op de zes) hebben een betaalde baan, naast hun zorgtaken.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Cora Postema

16 december 2015

Als dit voor de redactie van Skipr de conclusie is van een zeer genuanceerd en informatief onderzoek van het SCP, zegt dat voor mij heel veel over de blik waarmee ze naar nieuwsgeving kijken. 'Sensatie' i.p.v. inhoud. Voor wie geïnteresseerd is in meer diepgang over mantelzorg: http://www.scp.nl/Publicaties/Alle_publicaties/Publicaties_2015/Informele_hulp_wie_doet_er_wat

Top