ACTUEEL

Albayrak beteugelt gevangenisziekenhuis

Het gevangenisziekenhuis in Scheveningen mag geen patiënten meer behandelen die acute medische hulp nodig hebben. Het ziekenhuis moet zich daarnaast profileren als zorgcentrum of kliniek. Het ziekenhuis mag zich geen ziekenhuis meer noemen. Dat heeft staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie maandag aan de Tweede Kamer geschreven.

Ingreep Albayrak

Albayrak volgt daarmee de maatregelen die de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft opgelegd aan het penitentiair ziekenhuis, waar vooral vluchtgevaarlijke gedetineerden en gevangenen van internationale tribunalen worden behandeld. Aanleiding voor de ingreep is het overlijden in december 2008 van een 17-jarige jongen die vanuit jeugdgevangenis De Hartelborgt was doorverwezen naar Scheveningen.

Leveren van acute zorg

De arts van het gevangenisziekenhuis heeft zich voldoende ingezet, maar is volgens de inspectie tekortgeschoten bij het onderkennen van de ernst van het ziektebeeld van de jongen. De kans op overlijden was mogelijk kleiner geweest als de patiënt sneller was doorverwezen naar een gewoon ziekenhuis. De IGZ stelt verder dat het gevangenisziekenhuis niet voldoende toegerust is om acute zorg te leveren.

Bijscholing artsen

Albayrak betreurt de tragische afloop en wil er alles aan te doen om herhaling te voorkomen. Zo kunnen voortaan alleen nog medisch stabiele patiënten in het gevangenisziekenhuis terecht en alleen voor een beperkt aantal omschreven indicaties. Hiervan komt een lijst op de website van het ziekenhuis te staan. De ziekenhuisartsen worden bijgeschoold, vooral om beter een diagnose te kunnen stellen als het gaat om longziekten en aandoeningen aan keel, neus en oren.

Naamswijziging

Albayrak denkt nog na over een andere naam voor de medische zorg die in het penitentiair ziekenhuis wordt verleend. Ze benadrukt dat de keuze voor een nieuwe naam niets zegt over de zorg die er wordt geleverd. Het gevangenisziekenhuis biedt volgens haar als enige kliniek in Nederland voldoende beveiliging om met name beheers- en vluchtgevaarlijke gedetineerden op te kunnen nemen. Het ziekenhuis is ook gespecialiseerd in hulp aan bijzondere groepen, zoals hongerstakers en gedetineerden met tbc.

Vertrouwelijk rapport

De inspectie heeft het rapport over het sterfgeval niet openbaar gemaakt, omdat er persoonlijke gegevens van de jongen in staan. Zijn nabestaanden hebben wel een exemplaar gekregen. Ook de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) heeft contact met de familie opgenomen. De Tweede Kamer kan het rapport vertrouwelijk inzien. (ANP)

>> Skipr daily en Skipr weekly <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen. Daarnaast biedt Skipr weekly u elke zondagochtend om 8:00 uur een weekoverzicht van het belangrijkste nieuws. Registreer u voor de Skipr weekly.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top