ACTUEEL

Ook kinderartsen voor vuurwerkverbod

Steeds meer organisaties spreken zich uit voor een verbod op consumentenvuurwerk. Inmiddels hebben ook kinderartsen en plastisch chirurgen zich achter een manifest geschaard, dat dit weekeinde online is gegaan.

Vorig jaar lieten nog negen organisaties weten tegenstander te zijn van consumentenvuurwerk. Dat aantal is nu verdubbeld. Het gaat onder meer ook om organisaties van oogartsen en artsen van de spoedeisende hulp. Allemaal vinden ze dat het verbod kan leiden tot minder verwondingen. De huidige viering van oud en nieuw staat volgens hen niet in verhouding tot ,,de ernstige en vaak blijvende letsels, de materiële en immateriële schade, de handhavingsproblemen en de maatschappelijke overlast.''

De achttien organisaties willen in plaats van consumentenvuurwerk grote professionele vuurwerkshows. Daar kan iedereen op een veilige manier naar kijken en de vuurwerktraditie blijft dan behouden.

Onvoldoende resultaat

De beperking van de tijd dat vuurwerk mag worden afgestoken zet niet echt zoden aan de dijk, stellen de ondertekenaars. "Ondanks het halveren van de gedoogtijd voor het afsteken van vuurwerk hebben wij oogartsen de afgelopen jaarwisseling slechts een daling van 14 procent van het aantal oogletsels gezien'', zegt Tjeerd de Faber van Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Tijdens de afgelopen oud en nieuw zijn 574 slachtoffers van een vuurwerkongeval behandeld op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis. 210 mensen hadden oogletsel. Acht zijn blind aan één oog geworden en een persoon aan beide ogen. Acht mensen verloren een hand of hebben ander letsel aan handen of andere ledematen.

Vuurwerkletsel ontstaat niet alleen door illegaal vuurwerk, maar met name door legaal vuurwerk, schrijven de organisaties verder.

De verwondingen hebben daarnaast grote impact op slachtoffers en gezinnen. "Slachtoffers moeten soms meer dan 150 keer naar het ziekenhuis, voordat zij enigszins hersteld zijn.'' Er is tevens psychische schade en mensen kunnen hun werk niet meer doen. (ANP)

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top