Tech

Miljoeneninvestering voor zorgrobot Zora

De Zeeuwse investeringsmaatschappij Summa investeert 2,2 miljoen euro in zorgrobot Zora. Het geld zal ook worden gebruikt voor de uitbreiding van de robotfamilie met toepassingen voor onder meer gemeenten, hotels en thuiswonende ouderen.

De zorgrobot is ontwikkeld door de Belgische startup QBMT. Summa stelt de robotontwikkelaar ook in staat om het bedrijfspand in Oostende te kopen voor de assemblage van robot. Dat levert vijftig extra banen op.

16 talen

Zora is een 57 centimeter grote programmeerbare robot die over allerlei sensoren beschikt waardoor ze kan lopen en praten. De robot wordt alsmaar populairder en is inmiddels verkrijgbaar in zestien talen. Inmiddels worden er wereldwijd al meer dan 200 Zora’s ingezet, met name in verzorgingshuizen waar ze wordt gebruikt bij revalidatie, animatie en dagbesteding. QBMT is momenteel actief in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Finland en sinds kort ook in Japan, Australië en de VS.

Butlerrobot

Sinds vorige week is er ook een nieuw lid van de robotfamilie: een dienstenrobot die breder kan worden ingezet dan alleen in de zorg. De robot kan mensen ontvangen, wegwijs maken, met ze meelopen, enzovoort. Volgens QBMT is hij een aanwinst voor ziekenhuizen, gemeentehuizen en scholen, maar ook voor de horeca. Daarnaast krijgt Zora naar verwachting in 2016 nog een broertje, een soort butlerrobot, en een zusje dat zich zal richten op ouderen zodat ze langer alleen thuis kunnen wonen.

 2 Reacties

om een reactie achter te laten

Wim Jongejan

21 december 2015

De zogenaamde zorgrobot "Zora" wordt de laatste maanden enorm gehyped, maar op de keper beschouwd is het slechts een bewegende pop die buikspreekt. Het lopen van de 57 cm grote Zora is van een tempo waar een demente bejaarde een hardloper bij is. Het spreken is buikspreken, aangezien datgene wat de patiënt zegt via microfoons geregistreerd wordt en met een wifi-verbinding naar een laptop in de buurt wordt verstuurd. Een verzorgende die dat daar hoort typt de antwoorden in op een laptop. De vervolgens met wifi overgebrachte woorden zijn die welke Zora dan uitspreekt. Zora is met de meerdere stappenmotoren in de ledematen zeer kwetsbaar. De facto moet er altijd een verzorgende in de buurt zijn. Het bespaart geenszins aan personeel. Het geld, uitgegeven aan Zora kan beter aan handen(van vlees en bloed) aan het bed ingezet worden. Het is het verkeerde signaal dat in de zorg afgegeven wordt hiermee. De prijs van één Zora is 16.500 euro ex BTW. Recent schreef ik er een tweetal artikelen over. http://www.zorgictzorgen.nl/zora-15000-euro-voor-een-kwetsbare-buiksprekende-zorg-robot.
http://www.zorgictzorgen.nl/ruim-kwart-miljoen-euro-in-regio-utrecht-besteed-aan-15-buiksprekende-zora-zorg-gadgets/

W.J. Jongejan

Jan Willem Faessen

26 december 2015

Ik kan me voorstellen dat je er zo naar kijkt. De juiste combinatie van vorm, functie's, waarde en 'verschijningsvorm' moet denk ik nog per doelgroep bepaald worden. Dat doen de betrokkenen dan meestal zelf. Hoe kijk je in dat kader naar: www.demorgen.be/wetenschap/hoe-Siri-de-beste-vriendin-werd-van-een-13-jarige-jongen-met-autisme-b94f83e1/

Top