ACTUEEL

‘Geen rol overheid bij onderzoek invriezen eicellen’

Staatssecretaris Jet Bussemaker van VWS wil zich niet mengen in de plannen van het AMC in Amsterdam om eicellen in te vriezen voor vrouwen die op latere leeftijd kinderen willen krijgen. De overheid moet zeer terughoudend zijn om zich te bemoeien met wetenschappelijk onderzoek, zei de staatssecretaris dinsdag in een debat met de Tweede Kamer.

Terughoudendheid

De Tweede Kamer ziet niets in de voornemens van het AMC, maar volgens Bussemaker is het niet zo dat vrouwen zich nu al massaal kunnen aanmelden voor deze nieuwe behandeling. Het gaat slechts om onderzoek waarvoor het AMC toestemming moet vragen bij een commissie voor wetenschappelijk onderzoek op mensen (CCMO). De staatssecretaris gaat ervan uit dat het ziekenhuis zich bij verdere plannen zeer terughoudend zal opstellen.

Ontwikkeling richtlijn

De Tweede Kamer heeft er moeite mee dat ook vrouwen met een late kinderwens straks mogelijk profijt kunnen hebben van het invriezen van eicellen. Deze techniek is nu nog voorbehouden aan vrouwen die door bijvoorbeeld kanker onvruchtbaar dreigen te raken. De grens tussen deze twee redenen om de techniek toe te passen is moeilijk te trekken. De vereniging van gynaecologen NVOG werkt daarvoor nog aan een richtlijn.

Maatschappelijk debat

Mocht de manier waarop gynaecologen het invriezen willen regelen, niet in goede aarde vallen, dan is er nog alle ruimte voor maatschappelijk debat, stelde Bussemaker. Zij gaat ervan uit dat het AMC het invriezen pas echt als behandeling aanbiedt als de richtlijn klaar is. Ook de CCMO bekijkt of het onderscheid tussen verschillende redenen om eicellen in te vriezen goed naar voren komt in het onderzoeksvoorstel van het AMC. (ANP)

>> Skipr daily en Skipr weekly <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen. Daarnaast biedt Skipr weekly u elke zondagochtend om 8:00 uur een weekoverzicht van het belangrijkste nieuws. Registreer u voor de Skipr weekly.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top