ACTUEEL

Dader stroomstoring Isala 'leefde' in computerspel

De man die op Koninginnedag een langdurige stroomstoring veroorzaakte in het Sophia-ziekenhuis in Zwolle, dat deel uitmaakt van de Isala klinieken, dacht in een computerspel te leven. Hij is dinsdag vrijgesproken. De rechtbank in Zwolle heeft geoordeeld dat de man ontoerekeningsvatbaar was tijdens het plegen van zijn daad.

Slechte timing

De 35-jarige Jan H. verkeerde in een psychose toen hij de kelderruimte van het ziekenhuis betrad. “Hij dacht in het computerspel Silent Hill te leven waarbij hij met het omzetten van knoppen en hendels meende een puzzel op te lossen waarmee hij een tandenborstel kon winnen,” aldus de voorzitter van de rechtbank. Ieder inzicht in zijn gedragingen was afwezig, waardoor van opzet geen sprake kon zijn. Op het moment dat Jan H. de stroom uitschakelde, verwachtte het ziekenhuis gewonden van de aanslag in Apeldoorn. De officier van justitie had een jaar opname in een psychiatrisch ziekenhuis geëist.

Gevolgen stroomstoring

De man veroorzaakte de storing tijdens een pauze in de naast het ziekenhuis gelegen instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Tijdens de stroomstoring van ongeveer drie kwartier werden onder meer de intensive care en de afdeling voor pasgeboren baby's stilgelegd. Verder kwamen diverse liften stil te staan, waardoor mensen vast kwamen te zitten. Het ziekenhuispersoneel moest patiënten op de getroffen afdelingen handmatig beademen. Nadat H. het brandalarm had aangezet, vonden medewerkers van het ziekenhuis hem. Hij verkeerde in verwarde toestand. (ANP)

>> Skipr daily en Skipr weekly <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen. Daarnaast biedt Skipr weekly u elke zondagochtend om 8:00 uur een weekoverzicht van het belangrijkste nieuws. Registreer u voor de Skipr weekly.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top