ACTUEEL

Ziekenhuizen nemen dagelijks tien grieppatiënten op

Dagelijks worden er gemiddeld tien mensen met Mexicaanse griep opgenomen in het ziekenhuis, van wie er één op de intensive care ligt. Dit heeft minister Ab Klink van VWS woensdagochtend gezegd in het tv-programma Goedemorgen Nederland. Het RIVM spreek van een lichte epidemie.

Risicogroep uitbreiden

Klink acht de kans vrij groot dat ook kinderen worden toegevoegd aan de risicogroepen die worden ingeënt tegen de Mexicaanse griep. Hij krijgt volgende week het advies daarover dat hij heeft gevraagd aan de Gezondsheidsraad. Volgens hem is dat ruim op tijd om deze groep te vaccineren. Of er voldoende vaccins zijn, hangt af van hoe groot de leeftijdscategorieën zijn.

Herprioritering

Er zijn 34 miljoen vaccins besteld, waavan er zeven miljoen doses voorhanden zijn. Klink hoopt dat dat er in de loop van november tien miljoen zijn. De rest is pas na de jaarwisseling beschikbaar. Dat betekent dat er voldoende vaccins zijn voor de huidige risicogroepen, dat wil zeggen zwangeren, 60-plussers en mensen met suikerziekte en long- en hartproblemen. Als daar peuters en pubers bijkomen, zijn er echter niet genoeg vaccins. Klink zei dat er mogelijk dan een herprioritering nodig is. Dat zou betekenen dat er gekozen moet worden welke groepen in te enten. “Voor die ingewikkelde afweging staan we,” aldus de minister in Goedemorgen Nederland. De toename van het aantal grieppatënten heeft geen gevolgen voor de ic's. In Nederland zijn ruim duizend ic-bedden beschikbaar. De NVZ vereniging van ziekenhuizen verwacht vooralsnog niet in de problemen te raken..

Botte naalden

Minister Klink ging niet in op de ‘botte naalden’ die gebruikt moeten worden. Huisarts Jan Takken spreekt in Medisch Contact van botte naalden die patiënten een vervelend schurend gevoel geven en de kans op vervuiling doen toenemen De Landelijke Huisartsen Vereniging en het Nederlands Vaccins Instituut erkennen dat de injectienaald  anders is dan de gangbare naalden waarmee bijvoorbeeld de jaarlijkse griepvaccinaties worden uitgevoerd, maar vinden het te ver gaan om de naalden bot te noemen. (ANP)

>> Skipr daily en Skipr weekly <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen. Daarnaast biedt Skipr weekly u elke zondagochtend om 8:00 uur een weekoverzicht van het belangrijkste nieuws. Registreer u voor de Skipr weekly.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top