ACTUEEL

ZorgkaartNederland trekt steeds meer bezoekers

Wat Nederlanders van hun dokter, tandarts, ziekenhuis of verpleeghuis vinden, werd in 2015 steeds relevanter. Het aantal bezoekers van ZorgkaarNederland.nl nam toe en steeds meer organisaties in de zorg benutten de ervaring van patiënten. Dit meldt de NPCF.

Trok de zorgvergelijkingssite in 2014 nog ruim 900 duizend bezoekers per maand, inmiddels zijn het er meer dan een miljoen per maand. In totaal trok de website het afgelopen jaar ruim 48,5 miljoen bezoekers. In 2014 waren het er nog bijna 37 miljoen in totaal. Het aantal waarderingen door patiënten nam ook toe: van 206 duizend in 2014 naar ruim 272 duizend in 2015. Inmiddels komen er maandelijks ruim negenduizend waarderingen bij. De bezoekers kijken niet alleen hoe hun behandelaar scoort, maar maken ook gebruik van de informatie die per aandoening geboden wordt. Dat kan inmiddels voor 21 aandoeningen.

Steeds meer zorgaanbieders gebruiken de waarderingen op ZorgkaartNederland.nl actief, volgens de NPCF. In 2015 kwam de teller te staan op 225 organisaties. Daarnaast besloten 138 zorgaanbieders om de website actief in te zetten als instrument om hun zorgverlening te monitoren en te verbeteren. Het afgelopen jaar zette een toenemend aantal verpleeg- en verzorgingshuizen de deuren open voor de ervaring van hun bewoners. In dat kader vroegen interviewteams van ZorgkaartNederland.nl aan zevenduizend bewoners en mantelzorgers naar hun ervaringen. De sterke stijging van ervaringen over ouderenzorginstellingen is volgens de NPCF te danken aan het programma 'Waardigheid en Trots' van het ministerie van VWS om de verpleeghuiszorg transparanter te maken, en aan een samenwerking met brancheorganisatie ActiZ.

Menzis

Ook onder zorgverzekeraars groeit de interesse voor ZorgkaartNederland.nl. Tot nu toe toonde alleen De Friesland Zorgverzekeringen de waarderingen in de Zorgwijzer van haar website. Daar komt verandering in: deze week sloot Patiëntenfederatie NPCF een samenwerkingsovereenkomst met Menzis Zorgkantoren. Directeur Dianda Veldman: "We zijn blij dat nu ook Menzis Zorgkantoren de waarderingen van ZorgkaartNederland.nl gaat tonen voor haar verzekerden. Zo kunnen meer mensen kennis nemen van ervaringen van anderen, zodat ze beter kunnen kiezen voor een zorgaanbieder die bij ze past. Menzis gaat ook meedoen om meer waarderingen te verzamelen en stimuleert zorgaanbieders gebruik te maken van de mogelijkheden die ZorgkaartNederland biedt."

Naast zorgaanbieders maakt ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) sinds 2015 gebruik van de waarderingen op ZorgkaartNederland. De IGZ monitort de waarderingen als één van de elementen om de kwaliteit van zorg te volgen. Als de waardering van een zorgverlener ineens snel daalt, kan dat een signaal zijn dat er iets mis is.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Jonas Rubrech

28 december 2015

En ZorgkaartNederland is niet het enige initiatief. Zo hebben we ook nog de Kwaliteitsvensters, Ziekenhuizentransparant en Kiesbeter. Ze staan allemaal samengevoegd op: http://zorgverbeteraars.nl/kwaliteitopdekaart/

Top