Finance

Lakeman duikt in faillissement Pharma Bio-Research

Medicijntestbedrijf Pharma Bio-Research is tien jaar geleden failliet gegaan door toedoen van ABN Amro. ABN Amro heeft het bedrijf failliet laten gaan op basis van valse cijfers van  adviesbureau Boer & Croon. Dat stelt bedrijvenonderzoeker Pieter Lakeman, die tevens de situatie bij de DSB Bank aankaartte. Lakeman wil honderd miljoen euro vorderen bij ABN Amro en Boer & Croon.

Schadeclaim namens oprichter

ABN Amro en Boer & Croon hebben de oprichters van Pharma Bio-Research ernstig gedupeerd, stelt Lakeman. Lakeman dient de schadeclaim in namens Ineke Jonkman, één van de oprichters. Lakeman, voorzitter van de Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (Sobi), verwacht volgende maand of in december een dagvaarding te sturen naar de betrokken partijen.

Wanbeleid en fraude

De ondergang van Pharma Bio-Research kreeg in 1999 veel publiciteit. Vakbonden, de ondernemingsraad en adviesbureau Boer & Croon hadden om het vertrek van Jan Jonkman, de andere oprichter van het bedrijf, gevraagd nadat was gebleken dat de verliezen van zijn bedrijf opliepen. Zij verweten hem wanbeleid en fraude. Toen ABN Amro de kredietkraan dichtdraaide, ging het bedrijf failliet. Volgens Lakeman heeft ABN Amro “willens en wetens de ogen heeft dichtgehouden” voor informatie van Jonkman dat de problemen van Pharma Bio-Research weer grotendeels voorbij zouden zijn. Het bedrijf kwam uiteindelijk in handen van een Britse investeringsmaatschappij, in 2006 kocht de Amerikaanse onderneming PRA International de activiteiten voor 85 miljoen euro.

Reactie ABN Amro en Boer & Croon

ABN Amro wil geen commentaar geven op de zaak. Boer & Croon verklaart niet in te willen gaan op individuele opdrachten. “Wij wachten de procedure af en zien de uitkomst met vertrouwen tegemoet,”aldus een woordvoerster. (ANP)

Videofragment

Bekijk het fragment over Lakeman en Pharma Bio-Research van RTV Drenthe.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top