ACTUEEL

Steeds meer late overstappers zorgverzekering

Steeds meer mensen wachten tot het laatste moment met overstappen. Vergelijkingssite Independer verwacht dat dit jaar ongeveer de helft van de mensen die overstappen dat pas tussen Kerst en Oud en Nieuw zal doen. In vijf dagen zullen er nog zo’n half miljoen overstappers komen.

In 2008 stapte 25 procent  van de mensen tussen Kerst en Oud en Nieuw, vorig jaar was dit al 47 procent, zo inventariseerde Independer.

Volgens de vergelijkingssite was de periode dat mensen überhaupt overstappen konden overwegen korter, doordat de meeste verzekeraars pas rond de uiterste datum van bekendmaking (19 november) met hun premies kwamen. Daar kwam bij dat een aantal grote verzekeraars pas laat de contractering van zorgaanbieders rond kreeg.

Independer zag de belangstelling voor zorgverzekeringen de laatste weken al fors toenemen maar denkt dat de grote piek nog moet komen. "De afgelopen jaren sloten ongeveer 1 - 1,2 miljoen mensen een nieuwe zorgverzekering af”, zegt Ruud Martens, algemeen directeur van Independer. "We zien elk jaar een toename van het percentage mensen dat tussen Kerst en Oud en Nieuw overstapt. Ervan uitgaande dat deze trend zich doorzet, stappen de komende dagen nog ruim 500.000 mensen over."

De meerderheid van de Nederlanders (69 procent) is nog geen enkele keer overgestapt sinds invoering van het huidige zorgstelsel. De belangrijkste redenen hiervoor zijn de tevredenheid met de huidige zorgverzekeraar en de dekking van de huidige zorgpolis, blijkt uit onderzoek van de NZa.

Steeds vaker maximaal eigen risico

Behalve het steeds later overstappen, signaleert Independer nog een andere trend. Opvallend meer mensen dan vorig jaar kiezen voor een hoger eigen risico. Was dat vorig jaar nog 23 procent, voor 2016 kiest 29 procent van de verzekerden voor een hoger eigen risico. Het maximale eigen risico van 885 euro is daarbij veruit het populairst, 24 procent van het totaal aantal overstappers kiest hiervoor.  

Deze trend wordt in het AD van maandag bevestigd door een andere vergelijkingssite, Zorgkiezer.nl. Volgens directeur Peter Ruys maken de meeste verzekerden niet of nauwelijks gebruik van hun eigen risico. Door het te verhogen kunnen ze tot driehonderd euro besparen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top