ACTUEEL

'Uitbraak Klebsiella in JBZ helemaal onder controle'

De uitbraak van de multiresistente bacterie NDM Klebsiella pneumoniae in het Jeroen Bosch Ziekenhuis is onder controle. Dat durft het ziekenhuis nu met zekerheid te zeggen. Eerder hield het JBZ nog een slag om de arm.

Alle afdelingen waar patiënten hebben gelegen die drager waren van de bacterie zijn in kaart gebracht, laat het ziekenhuis weten. Alle patiënten in het ziekenhuis zijn onderzocht en buiten deze afdelingen zijn geen nieuwe patiënten gevonden die drager van de bacterie zijn.

Isolatiemaatregelen

De maatregelen die in de voorgaande weken in het ziekenhuis zijn genomen, blijven nog even van kracht. Dat geldt bijvoorbeeld voor het onder isolatiemaatregelen verplegen van patiënten die drager zijn of mogelijk drager zijn.

Het ziekenhuis gaat de komende tijd verder met het onderzoeken van patiënten buiten het ziekenhuis die in een bepaalde periode in het ziekenhuis hebben gelegen. Het ziekenhuis wil graag weten of zij drager zijn omdat dit van belang is als zij opnieuw moeten worden opgenomen. Mochten patiënten de bacterie bij zich dragen, dan moet het ziekenhuis hen in isolatie verplegen.

Ongevaarlijk

De bacterie is op zich ongevaarlijk. Mensen kunnen drager zijn zonder er last van te hebben. Bij ernstig verzwakte mensen kan de bacterie echter infecties veroorzaken en dan met name aan de urinewegen. In Nederland komt Klebsiella nauwelijks voor.

In totaal heeft het Jeroen Bosch Ziekenhuis bij 23 patiënten (binnen en buiten het ziekenhuis) de bacterie gevonden. Er zijn ongeveer 2.000 patiënten onderzocht. De bacterie heeft bij geen van hen infecties veroorzaakt.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top