ACTUEEL

'AMC meldde calamiteit niet bij IGZ’

Het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam heeft in 2014 verzuimd calamiteit bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) te melden. Dit meldt de NOS op basis van gegevens die het in handen heeft. Het AMC stelt dat het een complicatie betrof en dat er daarom geen meldplicht was.

De zaak betreft een baby van drie maanden oud waar een operatie aan de strottenklep is uitgevoerd. De baby had ademhalingsproblemen. Bij de operatie werd het strottenhoofd van het kindje iets verruimd en werd het strottenklepje een beetje opgetrokken. Het AMC is het enige ziekenhuis in Nederland waar deze operatie uitgevoerd wordt. Bij de operatie wordt een verkeerde hechtdraad gebruikt. De hechting laat los en moet opnieuw gehecht worden. Na een aantal dagen blijkt dat er een scheurtje in de klep zit. Een spoedoperatie is nodig waarna de baby sindsdien alleen nog sondevoeding en gepureerd eten kan krijgen.

Complicatie

In een verklaring van het AMC op de website van de NOS laat het ziekenhuis weten dat "de procedure en de wettelijke normen met betrekking tot de meldplicht zijn gevolgd en op grond daarvan is deze casus niet gemeld aan de Inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ). In dit geval is er sprake van een ernstige ongewenste uitkomst, die wij vanzelfsprekend betreuren, maar die destijds is beoordeeld als complicatie en niet als calamiteit en die wij dus niet hoefden te melden.”

De Inspectie heeft meer informatie gevraagd over de zaak, waarna een interne commissie van het AMC onderzoek verrichtte. Hieruit zijn zes tekortkomingen en tien verbeterpunten naar voren gekomen. De Inspectie heeft aan de NOS laten weten dat de zaak in onderzoek is.

UMC Utrecht

In november 2015 kwam aan het licht dat het UMC Utrecht twee medische calamiteiten op de KNO-afdeling van het ziekenhuis, waarbij de patiënten zijn overleden, niet heeft gemeld aan de IGZ. Het onderzoek naar deze voorvallen loopt nog steeds, maar twee KNO-artsen van het UMC Utrecht zijn eind novembver 2015 op non-actief gezet.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top