ACTUEEL

'Startende psycholoog en pedagoog misbruikt'

Pas afgestudeerde psychologen en orthopeden voelen zich uitgebuit op stages en werkervaringsplekken. Uit een enquête van het tv-programma De Monitor, het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) en de Nederlandse Verenging van Pedagogen en Onderwijskundigen (NVO) blijkt dat het gaat om bijna een derde van de ondervraagde afgestudeerden. De Monitor wordt zondagavond uitgezonden bij KRO-NCRV.

Het NIP en de NVO menen dat veel stage- en werkervaringsplekken niet voldoen aan de regels die daarvoor gelden. Psychologen en orthopedagogen die net zijn afgestudeerd, moeten daar vaak volledig meedraaien, terwijl ze slechts een onkostenvergoeding krijgen. Leerdoelen, supervisie en training komen er vaak niet aan te pas, aldus een woordvoerder van het NIP. Ook de NVO ziet veel te weinig begeleiding. "Zeker wanneer starters individuele cliënten begeleiden, vindt de NVO dat onverantwoord."

Opleidingsplaatsen

Voor psychologen zijn er ongeveer zeshonderd betaalde opleidingsplaatsen. "Er zijn vele malen meer mensen dan plaatsen", legt een woordvoerder van het NIP uit. "Een hoop starters zitten daardoor in de tang. Die denken: als ik het niet doe, dan doen anderen het wel."

NIP en NVO willen met werkgevers afspraken maken om de voorwaarden te verbeteren. Daarnaast willen ze starters beter voorbereiden, onder meer op het onderhandelen als ze naar een werkervaringsplek gaan. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Peter Koopman

10 januari 2016

In de ggz wordt veelal individuele gezondheidszorg geboden, dan is de wet Big van toepassing. Master psychologie of pedagogiek is geen Big-professional of daartoe in opleiding. Dan is in die sector boventalligheid gewenst en begeleiding door een bevoegd professional die ook verantwoordelijk is.

Top