ACTUEEL

FNV wil Meavita-top aansprakelijk stellen voor schade werknemers

De FNV gaat de schadeclaim tegen de voormalige top van de failliete zorgonderneming Meavita uitbreiden. De vakbond wil de bestuurders, onder wie Loek Hermans, persoonlijk aansprakelijk stellen voor de schade van werknemers. Dit zegt Arno van Deuzen, de advocaat van de FNV, tegen de Volkskrant.

Door het faillissement van de thuiszorgorganisatie in 2009 hebben toenmalige werknemers vakantiedagen en pensioenrechten verloren en zijn ze ontslagvergoedingen misgelopen. De FNV gaat de komende maanden inventariseren hoeveel leden in aanmerking komen voor een schadevergoeding. Daarna dient de bond een definitieve claim in. Van Deuzen schat volgens de krant in dat het gaat om ongeveer vijfduizend van de twintigduizend werknemers van Meavita. De hoogte van de claim is naar schatting enkele tonnen, maar dat bedrag kan nog flink oplopen, als zich meer leden melden.

Volgens Van Deuzen wordt het nog een hele klus om de aansprakelijkheid van de bestuurders voor de schade van de Meavita-werknemers bij de rechter aan te tonen. "Bestuurdersaansprakelijkheid ligt een stuk gecompliceerder dan wanbeleid. De munitie is er, maar de rechter moet nu zeggen dat het allemaal zo ernstig was, dat deze mensen persoonlijk een verwijt gemaakt kan worden." Volgens hem is dat juridisch gezien heel complex. "Maar wij vinden dat iemand die zo ernstig faalt, daar persoonlijk de gevolgen van moet dragen."

Dagvaarding

Als het aan de FNV ligt, kunnen de bestuurders van Meavita dit jaar nog een dagvaarding verwachten voor een rechtszaak om de schade op hen persoonlijk te verhalen. De vakbond richt zich vooral op de oud-bestuurders Theo Meuwese en Daan van de Meeberg en voormalig president-commissaris Loek Hermans. De Ondernemingskamer houdt hen het meest verantwoordelijk, zo bleek begin november na een jarenlange procedure. Van de 1 miljoen euro proceskosten moeten Meuwese (228 duizend euro), Van de Meeberg (210 duizend euro) en Hermans (155 duizend euro) het meest betalen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top