ACTUEEL

Voormalig ICT-manager SVB overweegt aanklacht Zembla

Joop Groen, de voormalige interim-programmadirecteur van een groot ict-project bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB), overweegt een aanklacht tegen tv-programma Zembla. Volgens hem hebben de onderzoeksjournalisten zijn naam geschaad. Dit schrijft Computable.

Zembla zond op 2 september 2015 'De Spaghetticode' uit, waarin melding werd gemaakt van een mislukt ICT-project van de SVB en Capgemini. Groen zegt tegen Computable dat de uitzending suggestieve aantijgingen bevat en feitelijk onjuist is. Uit onafhankelijk onderzoek door bureau Integis, op verzoek van de SVB, blijkt dat er geen aanwijzingen voor (mogelijke) belangenverstrengeling bestaan, stelt Groen. De uitkomsten van het Integis-onderzoek zijn 22 december 2015 door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gepubliceerd.

Voor Groen is het resultaat van het Integis-onderzoek aanleiding bij Zembla rectificatie te eisen. Hij stelt zowel persoonlijk als zakelijk hinder te ondervinden van de aantijgingen in de tv-uitzending.  In eerste instantie wil hij met de journalisten in gesprek. Als daarna geen rectificatie volgt, stapt hij naar de Raad voor de Journalistiek en daarna mogelijk naar de rechter.

Suggestieve beweringen

De voormalige interim-programmadirecteuur stelt dat hij ruim voor de uitzending uitgebreid heeft gesproken met redacteuren van Zembla. In die gesprekken heeft hij naar eigen zeggen met uitgebreide documentatie en toelichtingen het totale ICT-project geduid. Daarnaast zou hij suggestieve beweringen van de anonieme bronnen in de juiste context hebben geplaatst. Volgens hem heeft de redactie van Zembla zijn uitleg verzwegen.


0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top