Finance

SP stelt Kamervragen over vergoeding morfinepomp

Tweede Kamerlid Renske Leijten gaat vragen stellen aan minister Schippers (VWS) naar aanleiding van een incident bij de verstrekking van een morfinepomp aan een terminaal zieke Leidenaar. Dit schrijft het Noordhollands Dagblad.

Een terminaal zieke Leidenaar (68) brak bij een val in december zijn bovenbeen. Hij wordt thuis verzorgd door een medewerkster van een thuiszorgaanbieder en de huisarts. Die laatste stelt na de val vast dat het tijd is om de man aan te sluiten op een morfinepomp. Medewerkers van zorgverzekeraar UMC laten echter tot drie keer toe weten dat deze voorziening niet wordt gedekt en dat verstrekking tot een "astronomische rekening" zou leiden. Maar niet veel later bleek volgens de krant dat de Leidenaar wel degelijk voldoende was verzekerd. Ook zou de pomp veel goedkoper zijn dan werd gesuggereerd. Maar toen had de arts al voor een andere oplossing gekozen.

Renske Leijten noemt het incident met de morfinepomp 'het dieptepunt in de discussie' over zorgverzekeraars die op de stoel van de arts gaan zitten. "De regel moet zijn dat een verzekeraar in het stervensproces geen vragen gaat stellen, maar gewoon vergoedt", vindt Leijten. De zorgverzekeraar is inmiddels diep door het stof gegaan en heeft aan alle betrokkenen excuses aangeboden. Naar aanleiding van het incident zijn alle medewerkers opnieuw geïnstrueerd.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top