ACTUEEL

Stichting Keroazie onder vuur na dood Jesse van Wieren

Burgemeester Koos Wiersma van de gemeente De Marne wil dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) een onderzoek instelt naar de kwaliteit van de zorg van Stichting Keroazie. De twee verdachten die vastzitten voor de dood van Jesse van Wieren uit Leens staan onder behandeling en begeleiding van die stichting. Dit meldt RTV Noord.

Keroazie biedt jongeren met verslavings- en psychiatrische problemen woonruimte en ambulante begeleiding. Eén van de verdachten is een 27-jarige cliënt. Zij werd dinsdag gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Jesse van Wieren, wiens lichaam begraven lag in de tuin van één van de huizen van de stichting in Kloosterburen. De andere opgepakte verdachte wordt niet begeleid door Keroazie, maar woont wel in een huis van de stichting, volgens de regionale omroep.

De IGZ bezocht de stichting onaangekondigd in 2014 en oordeelde daarna dat de kwaliteit van de zorg onder de maat was. Volgens burgemeester Wiersma zijn er verbeteringen doorgevoerd die in 2014 hebben geresulteerd in een rapportage die "vooralsnog voldoende" is. Maar in Kloosterburen is lang niet iedereen even positief. De begeleiding zou te wensen overlaten en een aantal cliënten zou structureel voor overlast zorgen, zoals geluidsoverlast en intimidatie, maar bijvoorbeeld ook om overmatig drank- en drugsgebruik. Wiersma kent de gevoelens van onveiligheid onder de bevolking. "We nemen deze gevoelens uiterst serieus en delen die als gemeente ook." Daarom wil hij zo snel mogelijk antwoord op de vraag: schiet de zorg en de begeleiding van de cliënten van Stichting Keroazie tekort?

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Jack van der Kruijs

8 januari 2016

Wat ontzettend ingewikkeld voor alle betrokkenen en wat schreeuwt deze kwestie om zorgvuldig onderzoek door de Toezichthouder Wmo van de gemeente en niet zoals deze burgemeester Koos Wiersma van gemeente de Marne aangeeft door de IGZ.

Lensen

8 januari 2016

zou mevr Jippes svp zsm ontslag willen nemen: voor het NOS journaal insinueren dat de schuld vooral niet bij de organisatie/behandelaren kan liggen terwijl er toch een dode lag begraven in de tuin van de instelling. Zij kan die bewering nooit maken omdat zij het overzicht niet kan hebben voor deze bewering op zo n korte termijn.
Hoe typisch deze reactie van een bestuurder/manager van een instelling waar van alles mankeert etc etc,, waar hebben we dat al niet vaker gehoord. Tja altijd 'achteraf' pas schrikken terwijl de misstanden hoelang al niet bestaan?... Nabestaanden: sterkte. Ruud Lensen

Top