ACTUEEL

Experts eisen inzicht in risico H1N1-vaccin

Verschillende deskundigen plaatsen vraagtekens bij het vaccinatiebeleid van VWS tegen Mexicaanse griep. De bijwerkingen en risico’s zijn onvoldoende bekend stellen de deskundigen in de uitzending van Netwerk van woensdag 28 oktober.

Eenzijdige informatie

Ben van der Zeijst, microbioloog van het LUMC, Luc Bonneux, Vlaams epidemioloog, Jannes Koetsier (foto), onafhankelijk arts en adviseur, uiten hun twijfels over het vaccinatiebeleid in Netwerk. De informatie die de overheid verstrekt zou eenzijdig en beperkt zijn. Zo zijn niet alle bijwerkingen openbaar gemaakt. De experts willen dat de overheid volledig inzicht biedt in de bijwerkingen en risico’s, hoe klein het risico ook is. 

Kort geding

Vorige week diende het kort geding, aangespannen door Stichting Stralingsarm Nederland (SAN), om meer duidelijkheid te eisen over het vaccinatiebeleid. Koetsier zei tijdens het kort geding dat de vaccins minder nuttig en veilig zijn dan de overheid mensen wil laten geloven. De kortgedingrechter in Zwolle doet op 30 oktober een uitspraak.

Online onrust

Koetsier zegt in zijn blog op MedNet: “Als de overheid ondertussen volhardt in haar huidige beleid van “wij weten wat goed voor u is, vaccinaties zijn nuttig en veilig”, dan zal het vertrouwen in de overheid en haar standpunten inzake alle vaccinaties snel afnemen en zullen steeds meer burgers iedere vaccinatie voor zichzelf en hun kinderen gaan weigeren.” De angst voor de vaccinatie groeit. Berichten over het weigeren van vaccinatie door zorgpersoneel, verontrusten mensen. Daarnaast is er op internet veel informatie te vinden over de nadelen van vaccinatie. Zo circuleert er een YouTube filmpje over een Amerikaanse vrouw die na de reguliere griepprik niet meer normaal kan lopen (zie onder).

Vertrouwelijk contract

VWS weigert echter openbaarmaking van de gesprekken tussen VWS, het Nederlands Vaccin Instituut en farmaceutische bedrijven. Ook het contract dat minister Klink heeft gesloten met de vaccinleveranciers blijft geheim.

Video Netwerk

Bekijk de uitzending van Netwerk over de risico's van het H1N1-vaccin. U heeft hiervoor Microsoft Silverlight nodig. U kunt de uitzending ook via Uitzendinggemist.nl bekijken.

Get Microsoft Silverlight

Video YouTube

Bekijk het YouTube filmpje over de Amerikaanse vrouw.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top