ACTUEEL

'Vrouw beslist zelf over haar bevalling'

Elke vrouw kan zelf beslissen hoe ze haar kind ter wereld brengt. Het is een slecht idee om een gedwongen keizersnee mogelijk te maken. Dat zeggen de organisaties voor verloskundigen (KNOV) en gynaecologen (NVOG) woensdag.

De organisaties reageren op een pleidooi van twee artsen van het Erasmus MC en twee rechters. Ze vinden dat het mogelijk moet zijn om een zwangere vrouw via de rechter te dwingen tot een keizersnee, als het leven of de gezondheid van het kindje in het geding is. "Het kan toch niet zo zijn dat een voldragen foetus helemaal niets heeft in te brengen, zelfs niet als de weigering van de moeder geen reële basis heeft?", schrijven ze in vakblad Medisch Contact. De oproep is ondertekend door de rechters Cees de Groot en Paul Vlaardingerbroek en door gynaecoloog Tom Schneider en Leontien van Ravesteyn, die als arts-onderzoeker verbonden is aan de afdelingen gynaecologie en psychiatrie.

Nu is het zo dat de moeder beslist of ze een keizersnee krijgt. Nee is nee. Artsen helpen de vrouw, informeren haar, proberen haar te overtuigen, maar "iedere vrouw beslist zelf over de reproductieve fase in haar leven. Zij kiest zelf de manier waarop zij haar zwangerschap invult, hoe zij wil bevallen en haar kraamtijd wil doorbrengen", stelt de KNOV. De gynaecologen zijn bang dat het vertrouwen van de patiënt in de arts een knauw krijgt als die tegen haar wil in gaat. De aanstaande moeder gaat dan misschien niet meer naar de dokter. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

R. M. Dalmijn

14 januari 2016

Zeer delicate en prikkelende casuïstiek op het kruispunt van geneeskunde en recht.
Wellicht is het mogelijk om een omvang van het "probleem" te schetsen.
Daarnaast op welk moment wordt , formeel juridisch , de dragende vrouw tot ouder.?
De periode tussen conceptie en geboorte is niet zo scherp geformuleerd dat daarbinnen op enig moment over falend ouderschap kan worden gesproken.
Ik wens alle partijen wijsheid.

Top