ACTUEEL

Hartstichting investeert in onderzoek naar hartfalen

De Hartstichting heeft twaalf wetenschappers een onderzoeksbeurs overhandigd. Met deze Dekkerbeurzen, die in totaal 3,5 miljoen euro waard zijn, kunnen zij de komende jaren innovatief onderzoek doen naar hart- en vaatziekten.

Bij vijf van de beurzen gaat het om onderzoek naar hartfalen, één van de ziekten waarvan het aantal patiënten de komende jaren fors zal groeien als gevolg van de vergrijzing. De Hartstichting en het RIVM voorzien een toename van het aantal Nederlanders met hartfalen van 130 duizend in 2011 naar 275 duizend in 2040. "Dankzij onderzoek naar een eerdere opsporing en betere behandeling van hartfalen zullen meer mensen oud worden zonder deze aandoening", stelt de Hartstichting.

Maastricht UMC+ ontvangt van alle deelnemende universiteiten en Universitair Medisch Centra het grootste bedrag, omdat daar zes grote onderzoeken worden opgestart. Vier daarvan richten zich op hartfalen. Andere (persoonsgebonden) beurzen hebben betrekking op onderzoek naar onder meer aangeboren hartaandoeningen en hartspierziekte, verzadigd vet in voeding en medicijnen. De twaalf onderzoekers zijn allen werkzaam aan een universitair medisch centrum of universiteit.

Dekkerbeurzen

De Hartstichting reikt jaarlijks beurzen uit voor talentvolle wetenschappers op het gebied van hart- en vaatziekten: de Dekkerbeurzen. Aan de toekenning van deze persoonsgebonden beurzen gaat een strenge selectieprocedure vooraf. Zo worden alle voorstellen beoordeeld door minimaal drie externe (internationale) referenten. In een later stadium verdedigen de onderzoekers hun voorstel voor een selectie van wetenschappers. De beurzen zijn vernoemd naar Bart Dekker, die van 1971 tot 1987 medisch directeur van de Hartstichting was.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top