ACTUEEL

'Ebola-epidemie West-Afrika is voorbij'

De ebola-epidemie in West-Afrika is voorbij. Dat verklaarde de Wereldgezondheidsorganisatie WHO donderdag. Wel waarschuwt de WHO dat Guinee, Liberia en Sierra-Leone nog risico lopen op kleine nieuwe uitbraken.

De epidemie brak in maart 2014 uit en trof vooral de landen Guinee, Liberia en Sierra-Leone. Het virus kostte meer dan 11 duizend mensen het leven. Meer dan 28.500 mensen raakten besmet. Het was de ergste uitbraak van ebola tot nu toe.

Liberia was ebolavrij verklaard in mei 2015, maar het virus is daarna nog twee keer opgedoken. De tweede keer was in november. Donderdag is het 42 dagen geleden dat de laatste patiënt in Liberia tot twee keer toe negatief getest werd. Sierra Leone werd ebolavrij verklaard op 7 november 2015 en Guinee op 29 december. Momenteel is er geen enkel ebolageval bekend in de drie West-Afrikaanse landen.

Kleine uitbraken

Volgens de WHO kunnen zich echter nog steeds kleine uitbraken voordoen. Dit is tot nu toe al tien keer gebeurd. Die uitbraken zijn waarschijnlijk te verklaren uit het feit dat het virus ook na herstel in het slachtoffer kan voortleven. Het virus kan bij sommige overlevende mannen in het sperma blijven, soms zelfs tot een jaar na genezing. In zeldzame gevallen kan het ebolavirus worden overgebracht op anderen tijdens de geslachtsgemeenschap.

Om nieuwe uitbraken te voorkomen, werkt de WHO samen met de regeringen van Guinee, Liberië en Sierra Leon. Zij willen ervoor zorgen dat overlevenden toegang krijgen tot medische en psychosociale hulp én dat ze worden gescreend. Daarnaast wil de WHO hen hulp bieden bij hun terugkeer in de samenleving en bij het minimaliseren van het risico op overdracht van het virus. (ANP/ Skipr)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top