ACTUEEL

IGZ waarschuwt voor ondoordachte inzet domotica

Zorginstellingen moeten goed nadenken voordat ze technische snufjes invoeren. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) concludeert dat in een rapport dat donderdag is gepubliceerd. Domotica, zoals automatische deurvergrendeling, kunnen gevaar opleveren voor de patiënten.

Besparen personeel

Veel instellingen zien in de invoering van de moderne techniek als een manier om op medewerkers te besparen. Als patiënten bijvoorbeeld via camera's of geavanceerde babyfoons in de gaten worden gehouden, is er minder toezicht nodig. Maar het gebruik van domotica kan leiden tot schijnveiligheid, stelt de inspectie. Veelal ontbreekt een visie op het gebruik. Een risico- en probleem analyse voordat domotica wordt ingezet ontbreekt vaak. Systemen worden vaak niet gestes op betrouwbaarheid en er  wordt niet genoeg gedaan aan training en opleiding. Ook wordt de emotionele veiligheid onvoldoende ingeschat.

Techniek schiet tekort

De IGZ heeft de afgelopen jaren enkele meldingen binnengekregen waarbij patiënten in gevaar kwamen toen de techniek het liet afweten. Een woordvoerder noemt het voorbeeld van een afdeling voor zwaar verstandelijk gehandicapten die werd afgesloten via automatische deurvergrendeling. Toen bij onweer de stroom uitviel, werden de deuren automatisch ontgrendeld. Maar het personeel had dit niet in de gaten. Een bewoner van de 'zware' afdeling wist te ontsnappen en sloeg op een andere afdeling een andere bewoner in elkaar.

Noodplannen

Volgens de inspectie had het personeel bedacht moeten zijn op het gevaar. De instelling had van te voren noodplannen moeten maken voor het geval de stroom zou uitvallen. Op zich is er niets mis mee als instellingen efficiënter willen werken met behulp van nieuwe techniek, stelt de IGZ. De IGZ stimuleert zelfs het gebruik van domotica met als doel risicovolle manieren van vrijheidsbeperking terug te dringen.

Groei gebruik domotica

Domotica worden op grote schaal gebruikt in de zorg. In de gehandicaptenzorg gebruikt 64 procent van de benaderde locaties domotica. In de verpleeghuiszorg ligt het aantal locaties dat domotica gebruikt op 91 procent, in verzorgingshuizen is dat 85 procent en in de ggz 83 procent. De verwachtig is dat de techniek in de toekomst nog veel belangrijker zal worden. (ANP)

>> Skipr daily en Skipr weekly <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen. Daarnaast biedt Skipr weekly u elke zondagochtend om 8:00 uur een weekoverzicht van het belangrijkste nieuws. Registreer u voor de Skipr weekly.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top