ACTUEEL

Aantal jonge bloeddonoren groeit

Het percentage bloeddonoren tussen 20 en35 jaar is de afgelopen jaren fors gestegen. In 2009 was deze groep goed voor een kwart van de bloeddonaties, nu voor bijna één derde. Dit blijkt uit gegevens van Stichting Sanquin Bloedvoorziening. Nederland telt op dit moment 360 duizend bloeddonoren.

“Het geven van bloed leek een beetje weggezakt in ons collectieve bewustzijn, also het niet meer nodig was”, reageert Robert Heckert van Sanquin. “Gelukkig weten juist jongeren de weg naar Sanquin weer goed te vinden.”

Waar steeds meer jongeren bloed afstaan, is het aantal donors in de leeftijdscategorie 50 tot 65 licht afgenomen. In 2009 was 34,1 procent van de bloeddonors tussen de 50 en 65 jaar oud, nu is dat 31,9 procent. In de groep 35 tot 50 jarigen is sinds 2009 het totale aantal met 4 procent afgenomen, iets minder dan de gemiddelde afname van het totale bestand in die periode (8 procent).

Sanquin zorgt voor de bloedvoorziening in Nederland. Kernactiviteit is een veilige en efficiënte productie en levering van bloedproducten voor de behandeling van patiënten. Daarnaast doet Sanquin onderzoek ter ondersteuning van ziekenhuizen en behandelaren.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top