HRM

Vakbonden: Voorkom faillissement Mika Thuiscoach

De vakbonden CNV Zorg & Welzijn en FNV roepen de gemeenten Gouda en Zoetermeer op om in te grijpen bij Mika Thuiscoach. De zorginstelling verkeert volgens de bonden in financiële moeilijkheden omdat de gemeenten de tarieven voor de thuisbegeleiding met vijfentwintig procent hebben verlaagd.

Mika Thuiscoach biedt zorg aan kwetsbare gezinnen en cliënten in de regio Gouda / Zoetermeer. De organisatie heeft uitstel van betaling aangevraagd in december. Als de gemeenten niet ingrijpen, dan raken de kwetsbare inwoners mogelijk hun vaste begeleiders kwijt en verliezen tientallen zorgmedewerkers hun baan, volgens de vakbonden. "Dit gaat ten koste van de kwaliteit van zorg, omdat de vertrouwensband die je als begeleider met je cliënt hebt juist zo belangrijk is." Fundis en Kwadraad hebben inmiddels de vakbonden laten weten zo snel mogelijk met de gemeenten en het bestuur van Mika om tafel te willen.

CNV Zorg & Welzijn en FNV verdenken de aandeelhouders ervan dat zij Mika hebben opgericht, terwijl ze van tevoren wisten dat het niet reëel was dat Mika zelfstandig zou kunnen bestaan. De zorgaanbieder is eind 2014 verzelfstandigd door Fundis en Kwadraad en komt nu in de problemen. Beide organisaties brachten een aantal activiteiten en het bijbehorende personeel onder in een gezamenlijke BV. De contracten met gemeenten zijn echter in handen van de aandeelhouders. Mika voert dit uit als onderaannemer. "Fundis en Kwadraad wisten bij de start dus precies welke diensten Mika moest leveren en tegen welke prijs, want die afspraken hebben zij zelf gemaakt. Zij moeten dus dit scenario ook hebben voorzien", aldus de bonden.

Faillissement

Als er niet snel een gedegen plan komt, dreigt volgens de vakbonden een faillissement. CNV Zorg _ Welzijn en FNV vinden het vreemd dat er direct uitstel van betaling is aangevraagd. Joost Veldt van CNV: "Voor 2015 valt het financiële probleem eigenlijk wel mee, de problemen doen zich vooral voor in 2016, wanneer de verlaging van de tarieven van de gemeente gaat doortellen. Normaal gesproken maak je dan een reorganisatieplan en bespreek je met de vakbonden een sociaal plan. En ja, dat vraagt misschien een extra bijdrage van de aandeelhouders, maar het gaat wel om mensen die kort geleden nog bij hen in dienst waren."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top