Tech

Robot gaat biopsie 'drastisch verbeteren'

Robot gaat biopsie 'drastisch verbeteren'

De Universiteit Twente (UT) onderzoekt samen met enkele Europese partners de ontwikkeling van een robot voor weefselafname. Doordat de robot wordt gestuurd door technieken als MRI en ultrageluid neemt de precisie en effectiviteit van een biopsie drastisch toe, zo verwachten de onderzoekers.

Het project heeft de naam MURAB meegekregen wat staat voor ‘MRI and Ultrasound Robotic Assisted Biopsy’. De nieuwe robot moet de weefselafname op het gebied van kanker en spierziekten verbeteren. Met het project is een bedrag van 4,3 miljoen euro gemoeid.

UT werkt bij het onderzoek samen met de universiteiten van Verona en Wenen. Ook Radboudumc en Ziekenhuisgroep Twente (ZGT), robotbouwer KUKA en technologiereus Siemens leveren een bijdrage.

Onderzoeksleider Stefano Stramigioli, die aan de UT het LEO Center for Service Robotics leidt, is positief over de Europese kansen op het terrein van medische robotologie. “Europa heeft een sterk potentieel in robotica, en kan leidend worden in verschillende toepassingsgebieden”, aldus Stramigioli. “De manier waarop we in Europa onze samenwerking vormgeven is uniek te noemen.”

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top