ACTUEEL

LUMC voert weer alle transplantaties uit

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) voert weer alle transplantaties uit. De moeilijkste ingrepen waren half december verplaatst vanwege een ruzie tussen de chirurgen.

De taken zijn herschikt en er zijn "stappen gezet" op weg naar een oplossing voor het conflict. Daarom kan de beperking worden opgeheven, meldde het ziekenhuis dinsdag.

Het LUMC had half december besloten voorlopig geen lever-, nier- en alvleeskliertransplantaties uit te voeren. Die ingewikkelde ingrepen verhuisden naar het Erasmus MC in Rotterdam. Dat werd vorige week naar buiten gebracht. In de afgelopen maand is één patiënt in Rotterdam geopereerd.

Het LUMC wil niet zeggen waar de ruzie over gaat. Drie van de zeven chirurgen bleven tijdelijk thuis. Het is niet bekend of zij nu weer aan de slag gaan. De vier andere chirurgen hoeven voorlopig minder andere ingrepen uit te voeren, zodat ze beschikbaar zijn voor de transplantaties.

Opspraak

De ruzie bij het LUMC vormt de derde keer in korte tijd dat een bekend ziekenhuis in opspraak komt. Eerder kwam het UMC in Utrecht negatief in het nieuws, omdat het twee dodelijke incidenten had verzwegen en een tumor over het hoofd had gezien. In het AMC in Amsterdam raakte een drie maanden oude baby ernstig verminkt bij een operatie. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top