ACTUEEL

‘Ontvangen van pgb moet een recht worden’

Het persoonsgebonden budget (pgb) zoals we dat nu kennen, is toe aan een structurele inbedding in de gezondheidszorg. Dat stelt STG/Health Management Forum in het rapport ‘De toekomst van persoonsgebonden financiering voor langdurig zorggebruikers’.

Van subsidie naar recht

Het pgb is nu een subsidieregeling binnen de AWBZ. Deze subsidie kan op elk moment worden stopgezet. Het STG/Health Management Forum pleit ervoor het pgb in te bedden als een recht en zo de onzekerheid uit de regeling te verwijderen. Het rapport laat zien welke toekomstige beleidskeuzen mogelijk zijn en wat de gevolgen hiervan kunnen zijn.

Pgb in breed perspectief

Aline Saers, directeur van Per Saldo, is blij met het rapport. “Het is een verademing dat het pgb in een breed perspectief neergezet wordt. Het pgb heeft betekenis voor alle levensterreinen van mensen met een beperking. Er is met het rapport een stap voorwaarts gezet om het pgb als een instrument voor eigen regie te ontwikkelen in plaats van het te beperken als slechts een persoonlijke financieringsvorm in de zorg. Ook laat het rapport goed zien dat de toekomst van het pgb in handen ligt van meerdere partijen,” zegt Saers. 

Bespreking rapport

Het rapport wordt tijdens de dag van het persoonsgebonden budget op 4 november besproken. Hier zijn onder meer staatssecretaris Jet Bussemaker, Tweede Kamerlid Jan de Vries (CDA), Tweede Kamerlid Anouchka van Miltenburg (VVD) en Tweede Kamerlid Renske Leijten (SP) aanwezig. Het rapport is te bestelen op de site van STG/Health Management Forum.

>> Skipr daily en Skipr weekly <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen. Daarnaast biedt Skipr weekly u elke zondagochtend om 8:00 uur een weekoverzicht van het belangrijkste nieuws. Registreer u voor de Skipr weekly.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Meinsma

30 oktober 2009

Helemaal voor. Dit zou een mensenrecht moeten zijn. Eigen regie over je leven en zorg zou vanzelfsprekend moeten zijn. Het is ook een manier om de zorg veel goedkoper te maken, want er is geen overhead nodig, terwijl duidelijk is dat in grote instellingen een veel te groot deel van het zorggeld wegraakt aan bureaufuncties en management. De geïndiceerde zorg wordt vaak niet eens geleverd. Als er bezuinigd wordt gaan de echte zorgverleners naar beneden of er uit, terwijl het management bonussen krijgt en de bureaucratische bureaudiensten tomeloos groeien. Veilig beheer van PGB's is wel noodzakelijk. Het is een grote fout geweest om niet alles meer via de SVB te laten lopen. Nu stelen de bureau's eerst grote bedragen en met de nieuwe regel maken de budgethouders fouten die hun in moeilijkheden brengen. Waarom niet 1 goed gecontroleerde beheersinstantie om iedereen het recht te garanderen op eigen keuzes in de zorg op een veilige manier? Of is het de bedoeling om veel mensen op het zelf beheren van het PGB te laten stranden, zodat het afgeschaft kan worden en de zorginstellingen weer oppermachtig worden?

Top