ACTUEEL

Kamer stelt kritische vragen over rol Osterhaus

De Tweede Kamer heeft zich kritisch uitgelaten over de rol van viroloog Ab Osterhaus bij de beslissing om 34 miljoen vaccins tegen de Mexicaanse griep aan te schaffen. PvdA, VVD en PVV vragen zich af of minister Ab Klink (Volksgezondheid) zijn oor niet te veel liet hangen naar de adviezen van Osterhaus, die banden heeft met de farmaceutische industrie.

Kwetsbaar door aandelen

Het CDA stelt de onpartijdigheid en geloofwaardigheid van Osterhaus ter discussie. De partij wil weten of de viroloog niet kwetsbaar is geworden door de aandelen die hij heeft in een bedrijf dat onderzoek doet naar vaccins. De SP vindt de banden van Osterhaus niet in de haak, maar stelt daarbij dat die niet zijn schuld zijn. De overheid wil juist dat wetenschappers bij het bedrijfsleven aankloppen voor geld voor hun onderzoek, voerde SP'er Henk van Gerven aan. Banden tussen wetenschappers en bedrijven noemt hij daarom onvermijdelijk.

Advies Gezondheidsraad

Klink voerde aan dat een advies van de Gezondheidsraad hem voldoende argumenten gaf om voor de hele bevolking vaccins te gaan kopen. Wachten tot precies bekend was wie in welke volgorde een inenting nodig heeft, leek Klink niet wenselijk. Dan zou Nederland achter het net gevist hebben, want er waren veel landen die vaccins wilden kopen, terwijl het aanbod beperkt was.

Osterhaus banden met bedrijfsleven

Osterhaus is betrokken bij de adviezen van de Gezondheidsraad, maar heeft daar al enige tijd geen doorslaggevende stem meer in, juist vanwege zijn banden met het bedrijfsleven, voerde Klink nogmaals aan. De minister wees er op dat ook de Verenigde Staten en de Wereldgezondheidsorganisatie WHO dezelfde lijn als Nederland kozen.Klink gaf al eerder aan te voelen voor een wettelijke verplichting betalingen van de farmaceutische industrie aan wetenschappers inzichtelijk te maken. (ANP)

>> Skipr daily en Skipr weekly <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen. Daarnaast biedt Skipr weekly u elke zondagochtend om 8:00 uur een weekoverzicht van het belangrijkste nieuws. Registreer u voor de Skipr weekly.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top