ACTUEEL

GGD worstelt met instroom asielzoekers

Als gevolg van de instroom van asielzoekers dreigt bij de GGD’en dit jaar groot tekort aan arbeidskracht. Dat zegt Hugo Backx directeur GGD GHOR Nederland in een interview met NRC.

Als de komende maanden tienduizenden asielzoekers verblijfsvergunningen krijgen en doorstromen naar steden en dorpen, moeten zij allemaal door de gemeentenlijke gezondheidsdienst (GGD) worden gezien. De gemeenten die de vluchtelingen opvangen zijn hiervoor verantwoordelijk. “Met bijna zestigduizend asielzoekers in 2015 wordt dat een immense opgave”, aldus Backx tegenover NRC. “En er zullen dit jaar waarschijnlijk nog vele tienduizenden mensen bijkomen.”

Daarbij komt dat veel asielzoekers extra noden hebben. Backx denkt onder meer aan de psychische problemen waar veel asielzoekers mee worstelen. "We weten bovendien dat onder vluchtelingen, meer diabetes voorkomt, er vaker complicaties bij zwangerschap zijn en er vaker sprake is van hart- en vaatfalen", stelt Backx.

Daarnaast verzorgen de GGD’s de behandeling van vluchtelingen met urgente gezondheidsklachten in de crisisopvang en de azc’s. Omdat er veel mensen bij elkaar op een kleine ruimte leven, komen hier regelmatig ziektes als schurft en krentenbaard voor. Het kost de GGD’s  op dit moment al moeite om genoeg artsen hiervoor vrij te maken, waarschuwt Backx.

Tbc

Na aankomst in Nederland worden de meeste asielzoekers getest op tbc. De screening van Syriërs is ondertussen opgeschort, omdat de ziekte in dat land niet vaak voorkomt. Somaliërs, Eritreeërs en Ethiopiërs vormen wel een risico.

Ook zullen alle vluchtelingen die een verblijfsvergunning krijgen worden voorgelicht over de Nederlandse hygiëne, voeding en gezondheidszorg  en krijgen ze seksuele voorlichting.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top