Finance

Schildklierpil voor meer geld toch te krijgen

Nederlandse apothekers kunnen de schildklierpil Thyrax via een omweg toch bestellen. Importeur Orly heeft de apothekers via een mailing laten weten het geneesmiddel aan te bieden voor een prijs die negen keer zo hoog is als de prijs van het Nederlandse middel. Dit meldt de NOS.

Orly importeert Thyrax Duotab uit Portugal, waar farmaceut Aspen ook een fabriek heeft. Volgens de brancheorgansatie KNMP is de schildklierpil uit Portugal, die gelijk is aan de Nederlandse, vanaf 29 januari te leveren. De organisatie benadrukt dat de voorraad die uit Portugal naar Nederland kan komen, niet toereikend zal zijn om alle patiënten in Nederland te helpen. "Dus mensen zullen uiteindelijk toch moeten overstappen op een vergelijkbaar middel", aldus een woordvoerder tegen de NOS.

Patiënten hebben de afgelopen dagen aan apothekers vragen gesteld over de geïmporteerde pil. Eén van hen, apotheker Jaap Dik uit Vianen, vindt dat Orly misbruik maakt van de schaarste. Patiënten zullen het middel volgens hem zelf moeten betalen, omdat zorgverzekeraars alleen de Nederlandse prijs vergoedt. De extra kosten zijn ongeveer 10 euro per maand. Dik weet nog niet of hij de geïmporteerde pil gaat bestellen.

Andere schildklierpil

Vorige week werd bekend dat de farmacaut Thyrax vanaf februari niet meer kan leveren. Dit komt doordat de nieuwe productielocatie in Duitsland nog niet gereed is. Patiënten moeten overstappen op een andere schildklierpil, maar ze vrezen de bijwerkingen omdat daar andere hulpstoffen in zitten en sommige schildklierpatiënten daar erg gevoelig voor zijn.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top