ACTUEEL

’Antibioticagebruik ziekenhuizen niet adequaat’

Ziekenhuizen gebruiken antibiotica in veel gevallen niet volgens richtlijnen en kwaliteitsindicatoren. Tussen ziekenhuizen bestaat bovendien een grote variatie. Dat constateert Caroline van den Bosch in haar proefschrift over betrouwbare kwaliteitsindicatoren voor antibioticumgebruik in het ziekenhuis.

Van den Bosch, die op 22 januari promoveert aan de UvA, toont tevens een verband aan tussen toepassing van de kwaliteitsindicatoren. Ziekenhuizen die de antibioticaspelregels voor minstens de helft correct toepassen, kennen een gemiddelde ligduur die per patiënt twee dagen korter is dan in ziekenhuizen die minder strikt handelen.

Bedreiging   

Het onderzoek wil een bijdrage leveren aan de strijd tegen de oprukkende antibiotica-resistentie. Het veelvuldig gebruik van antibiotica is een belangrijke oorzaak van de toename van resistente micro-organismen. Dat een grote bedreiging voor de volksgezondheid, ook omdat er nauwelijks nieuwe antibiotica worden ontwikkeld. Van den Bosch toont aan dat een groot deel van het antibioticagebruik in ziekenhuizen niet adequaat is. Beter gebruik van antibiotica is dan ook absoluut noodzakelijk om op de lange termijn een afname in de stijgende antibioticaresistentie te bewerkstelligen, aldus Van den Bosch.

Criteria

De promovenda beoordeelde de omgang met antibiotica in 22 ziekenhuizen aan de hand van zeven indicatoren. Dat zijn: het voorschrijven van antibioticum volgens de richtlijn, het afnemen van een bloedkweek vóór het begin van de therapie, het nemen van een kweek van de infectie, de documentatie van het antibioticumplan, het binnen 72 uur switchen van toediening via een infuus naar een therapie met pillen, en het aanpassen van de therapie op basis van de kweekuitslag.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top