Finance

ZGT-topman voorzag ‘financiële ramp’ MST

ZGT-topman voorzag ‘financiële ramp’ MST

Bestuursvoorzitter Meindert Schmidt van Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) waarschuwde in dagblad Tubantia al in 2012 voor de financiële gevolgen van de ambitieuze nieuwbouw bij buurziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST).

Het MST maakte op 21 januari bekend 300 arbeidsplaatsen te moeten schrappen om het rendement van het ziekenhuis structureel met 30 miljoen euro te verbeteren. De financiële problemen hangen mede samen met de nieuwbouw die 275 miljoen euro kostte.

Al voor de eerste spade in Enschede de grond in ging waarschuwde econoom Schmidt vanuit Almelo voor een ‘financiële ramp’, zo memoreert Tubantia daags nadat MST de ontslagronde bekend maakte. Volgens Schmidt was de financiering gebaseerd op ‘drijfzand’. “Er komt een prachtig gebouw in Enschede, maar het is niet te betalen”, aldus Schmidt in februari 2012 in Tubantia. “Het kan alleen als er patiënten van ons naar Enschede gaan. En in feite moeten wij dan voor de kosten opdraaien.”

Samenwerking 

Volgens Tubantia waren de bouwplannen destijds voor Schmidt reden om nauwe samenwerking met het MST af te houden. Het ZGT is niet het enige ziekenhuis dat zich op enig moment bedreigd voelde door grootschalige nieuwbouw van een collega-ziekenhuis. Ook in de regio’s die grenzen aan het werkgebied van Isala (Zwolle) en Meander MC (Amersfoort) leeft de vrees om patiënten kwijt te raken teneinde dure nieuwgebouwde voorzieningen overeind te houden.

Het MST en ZGT sloten in 2013 alsnog een samenwerkingsovereenkomst in de vorm van een coöperatie. Schmidt heeft geen behoefte om terug te komen op zijn waarschuwing uit 2012, zo laat een woordvoerster aan Tubantia weten: “We werken constructief samen, en dat blijft ook gewoon zo.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top