ACTUEEL

FNV: gemeente Groningen laat zorgbehoevenden in de kou staan

Vele honderden mensen in de stad Groningen hebben de afgelopen weken niet de thuishulp gekregen die zij nodig hebben. Ook de komende tijd lijkt hier geen verandering in te komen. Dat stelt vakbond FNV. Een en ander hangt samen met de problemen bij thuiszorgorganisatie TSN.

“De gemeente Groningen heeft de gemeentelijke thuishulp afgeschaft en dit is het treurige resultaat”, reageert Riek van Kampen, FNV Zorg & Welzijn. “Eerst 200 zorgmedewerkers van TSN eruit gooien en nu staan er dus honderden en honderden zorgbehoevende mensen in de kou. De gemeente heeft zeer onzorgvuldig gehandeld, wij hadden hen al gewaarschuwd.”

Kwalijke zaak

De gemeente Groningen heeft pas laat in het afgelopen jaar haar beleid bijgesteld. Op dat moment waren de ontslagaanzeggingen van TSN al de deur uit. En nu zijn er dus te weinig werknemers om al die cliënten te kunnen helpen. In het licht van eerdere toezeggingen ‘een kwalijke zaak', vindt Van Kampen. “Verantwoordelijk wethouder Schroor heeft ons eerder vorig jaar laten weten dat er niemand tussen wal en schip zou vallen. Ik wil op korte termijn in gesprek met hem om te vragen hoe hij dit gaat oplossen. Deze situatie kan natuurlijk niet lang zo blijven bestaan, sterker nog, dit moet eerder gister dan vandaag worden opgelost.”

Noodfonds

Wat de FNV betreft moeten hiervoor 300 miljoen euro worden aangesproken die extra beschikbaar zijn gekomen voor de huishoudelijke verzorging. Ook is er volgens de vakbond een ‘noodfonds’ van 60 miljoen, waarmee banen van zorgorganisaties in moeilijkheden zouden kunnen worden gered. FNV Zorg & Welzijn gaat er bij gemeenten op toezien dat dit beschikbare geld ook aan de huishoudelijke verzorging wordt besteed.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top