ACTUEEL

Erasmus-onderzoek naar zika-virus in Suriname

Nederlandse en Surinaamse onderzoekers gaan samen kijken wat de gevolgen zijn van het zika-virus. Dat meldt de NOS. Het Erasmus MC in Rotterdam gaat het onderzoek uitvoeren.

Het zika-virus is zeer waarschijnlijk gevaarlijk voor ongeboren kinderen, maar kan mogelijk ook leiden tot hersenvliesontsteking en het syndroom van Guillain-Barré. Een groep onderzoekers van het Erasmus MC vertrekt binnenkort naar Suriname om daar met partners onderzoek te doen, onder meer naar de eigenschappen van het virus en de precieze effecten van zika op het zenuwstelsel.

Geboorteafwijkingen

Het zika-virus, dat wordt overgebracht door muggen, is momenteel vooral actief in Zuid- en Midden-Amerika. Het kan koorts, hoofdpijn, eetlustgebrek en huiduitslag in het gezicht veroorzaken. De meeste mensen zijn er binnen een week vanaf. Niet iedereen die door het virus wordt getroffen, wordt er ziek van. Wel zijn er vorig jaar zo'n 3900 kinderen met afwijkingen geboren in Brazilië. Ze hadden een te kleine schedel en onderontwikkelde hersenen. Alles wijst op een verband met het zika-virus. Vermoedt wordt dat het virus tijdens het WK voetbal in 2014 vanuit Azië en Afrika is meegebracht.

De autoriteiten in El Salvador en Colombia raden vrouwen voorlopig af om zwanger te raken. In Nederland zijn tien mensen besmet geraakt met het zika-virus. Zij liepen het virus op in Suriname. Onder hen zijn geen zwangere vrouwen.

Reisadvies

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Nederland zal geen reisadvies uitbrengen vanwege het zika-virus. Daar gaat het RIVM over, aldus een woordvoerder tegenover de NOS. Het ministerie past nooit reisadviezen aan vanwege gezondheidsrisico’s; de reisadviezen van Buitenlandse Zaken gaan alleen over veiligheidsrisico’s, zoals bij terrorisme. Landen als de VS en België hebben al wel een negatief reisadvies uitgebracht voor verschillende Zuid- en Midden-Amerikaanse landen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top