HRM

'Academisch specialisten luiden noodklok'

De zorg in academische ziekenhuizen verschraalt. Dat zeggen medisch hoogleraren zondagavond in het radioprogramma Reporter Radio (KRO-NCRV). Aanleiding zijn de vele fusies van niet-academische ziekenhuizen, die veel eenvoudige en veelvoorkomende behandelingen doen.

Zorgverzekeraars kopen steeds minder van deze 'laagcomplexe' zorg in bij de universitair medische centra. Daardoor gaat ‘omzet en kennis weg’, zegt hoogleraar Chris Mulder, maag-, darm- en leverarts in het VU Medisch Centrum. Doordat academische centra steeds meer met uitsluitend complexe gevallen worden belast, worden deze ziekenhuizen minder interessant voor geneeskundestudenten die immers graag een breed palet aan patiënten zien.

Neerwaartse spiraal

"Assistenten-in-opleiding zijn het cement van de academische ziekenhuizen", zegt Mulder. "Als zij niet meer komen, vloeit geld weg en ontstaat een neerwaartse spiraal."

Volgens het programma bevestigen andere medisch hoogleraren deze ontwikkeling off the record maar mogen zij van hun ziekenhuiswoordvoerders niet praten. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top