ACTUEEL

Ruim een miljoen Nederlanders weleens depri

Meer dan een miljoen Nederlanders voelen zich depressief of hebben daar weleens last van gehad. Dat komt overeen met 8 procent van de bevolking van twaalf jaar of ouder, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend.

Vrouwen zijn met 9 procent vaker neerslachtig dan mannen (6 procent). Opvallend is ook dat over alle leeftijden vrouwen bijna tweemaal zo vaak antidepressiva krijgen verstrekt als mannen: bijna 8 procent tegen 4 procent. Naarmate mensen ouder worden, krijgen ze vaker antidepressiva voorgeschreven.

Het onderzoek gaat niet om medisch vastgestelde depressies, maar over wat mensen zelf hebben aangegeven.

Midlife crisis

Volgens het statistiekbureau komen depressieve gevoelens het vaakst voor op middelbare leeftijd. Zo geeft een op de tien veertig- tot vijftigjarigen aan het afgelopen jaar depressief te zijn geweest. Na de 'midlifeperiode' hebben ze minder vaak last van zo'n crisis. Van de 65-plussers bijvoorbeeld gaf slechts 6 procent aan het afgelopen jaar een depressie te hebben gehad.

Kinderen van twaalf tot zestien jaar zeggen niet vaak depressief te zijn. Het gaat om minder dan 1 procent. Opmerkelijk is dat mensen met alleen basisonderwijs liefst vijf keer zo vaak depressief zeggen te zijn als hoogopgeleiden. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Ian Leistikow

26 januari 2016

Beste redactie, een van de grote problemen mbt het ziektebeeld depressie is dat mensen het moeilijk vinden om erover te praten. Hun omgeving neemt het vaak niet serieus. Zoals minister Schippers ook al zei, het is makkleijker uit te leggen dat je een gebroken been hebt dan een depressie. Daarbij komt dat de omgeving bewust of onbewust vaak denkt dat het aan de persoon zelf ligt ("iedereen is wel een somber"). Depressiviteit is een ernstige ziekte waar mensen dood aan gaan. De term "depri" is wat mij betreft volstrekt ongepast, zeker in een medisch medium.
Ian Leistikow

Top