ACTUEEL

WHO vreest verdere verspreiding zikavirus

Het door muggen overgebrachte zikavirus verspreidt zich mogelijk over het hele Amerikaanse continent, met uitzondering van Canada en Chili. Deze vrees sprak de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) maandag uit. Het virus wordt ervan verdacht hersenschade te hebben veroorzaakt bij baby's in Brazilië.

De WHO zegt dat vrouwen die van plan zijn naar gebieden te reizen waar het zikavirus heerst, eerst een zorgverlener moeten raadplegen. Het virus kan via bloed worden overgedragen, maar is ook aangetroffen in menselijk sperma. Volgens de WHO is echter meer bewijs nodig om te bevestigen dat het ook via seksueel contact kan worden overgedragen.

Baby's

Het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid bevestigde in november dat het zikavirus verantwoordelijk is voor een foetale misvorming, waardoor baby's worden geboren met kleinere hersenen dan normaal. In Brazilië zijn inmiddels 3893 verdachte gevallen gemeld, meer dan dertig keer meer in een jaar tijd sinds 2010.

De snelle verspreiding van de ziekte naar al 21 landen sinds mei 2015 is volgens de WHO te wijten aan een gebrek aan immuniteit onder de bevolking. In de Verenigde Staten is het virus nog niet gesignaleerd, hoewel een vrouw die in Brazilië ziek werd later in Hawaii een baby met hersenbeschadiging kreeg. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top