ACTUEEL

‘Nederlanders willen keuzevrijheid health checks’

Driekwart van de Nederlanders wil zelf kunnen beslissen over het uitvoeren van preventieve gezondheidsonderzoeken. Dat blijkt uit een steekproef van Maurice de Hond in opdracht van de aanbieder van health checks Prescan.

De voorstanders hebben er blijkens de peiling geen moeite mee om zelf te betalen voor een scan. Vijftien procent is tegen ruimere mogelijkhedenzelf voor het uitvoeren van healthchecks.

Van de voorstanders geeft 15 procent zeker preventief onderzoek te laten uitvoeren als dit mogelijk was. Van de 75 procent geeft daarnaast 29 procent aan dit waarschijnlijk te willen gaan doen. Op dit moment geeft 15 procent van de Nederlanders aan wel eens preventief gezondheids- onderzoek te hebben laten uitvoeren, maar dat is met name bloedonderzoek. Dat wordt duidelijk vaker gedaan (24 procent) door mensen met hoge inkomens dan met lage.

72 Procent van de Nederlanders vindt daarnaast dat bepaalde onderzoeken in het kader van gezondheidspreventie door de verzekering zou moeten worden vergoed, al dan niet in een aanvullende polis.

De Tweede Kamer buigt zich deze week over de mogelijke verruiming van de mogelijkheden voor  healthchecks. Nu zijn de mogelijkheden hiertoe in Nederland zeer beperk met als gevolg dat Nederlanders die dit willen vaak naar Duitsland uitwijken. Minister Schippers is voorstander van meer ruimte voor preventief onderzoek.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top