ACTUEEL

Zikavirus opgelopen op Curaçao

Voor het eerst is iemand binnen het Koninkrijk der Nederlanden besmet geraakt met het zikavirus. Het gaat om iemand die de ziekte heeft opgelopen op Curaçao. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft dat donderdag laten weten. Het is niet bekend hoe het met de patiënt gaat en of het om een zwangere vrouw gaat.

Het zikavirus was al eerder vastgesteld bij iemand op Curaçao, maar die was in het buitenland besmet geraakt, niet op Curaçao zelf. In Nederland is de ziekte vastgesteld bij twaalf mensen die in Suriname waren gestoken. De ziekte wordt overgebracht door steekmuggen in tropische gebieden, waaronder Zuid- en Midden-Amerika. Mensen kunnen elkaar niet besmetten. De mug komt in Nederland niet of nauwelijks voor en daarom is verspreiding hier heel onwaarschijnlijk, zegt het RIVM.

Ongeboren kinderen

Het virus is gevaarlijk voor ongeboren kinderen. Als een zwangere vrouw besmet raakt, kan de baby geboren worden met een te kleine schedel, waardoor het kind hersenbeschadiging oploopt. Voor anderen is het virus niet gevaarlijk. De symptomen bij hen zijn koorts, huiduitslag, oogontsteking, gewrichtspijn en hoofdpijn. Er bestaat geen vaccin tegen. Patiënten hebben ongeveer twee tot zeven dagen nodig om uit te zieken en te herstellen.

Vanwege het gevaar voor baby'tjes kunnen zwangere vrouwen beter niet reizen naar gebieden waar het zikavirus heerst, zegt het RIVM. Wie bijvoorbeeld volgend jaar naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro gaat, kan zich het beste insmeren met muggenwerende middelen en onder een klamboe slapen.

Het zikavirus werd in 1947 ontdekt in Uganda en Tanzania. Vorig jaar dook het virus op in Zuid- en Midden-Amerika. De verantwoordelijke mug komt ook voor op de Antillen en in Suriname. De Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties houdt rekening met drie tot vier miljoen besmettingen op het continent, vooral in Brazilië. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top