ACTUEEL

Felle kritiek op organisatie jeugdzorg

Jongeren kunnen nog steeds niet op een plek terecht voor de zorg die ze nodig hebben. Er bestaat geen samenhangend aanbod van jeugdzorg, geestelijke gezondheidszorg en zorg voor licht verstandelijk gehandicapten. De provincies die de jeugdzorg moeten uitvoeren, hebben er geen grip op, mede omdat de zorg uit verschillende potjes wordt betaald . Dat staat in een evaluatie van de Wet op de Jeugdzorg die minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin maandag naar de Tweede Kamer stuurt.

Schrappen recht op jeugdzorg

De onderzoekers opperen in de evaluatie dat het wettelijk verankerd recht op deze zorg mogelijk moet verdwijnen.  Dit zou zich maar moeilijk verdragen met een makkelijke toegang tot de zorg en het op een onafhankelijke manier vaststellen van de zorg die een jongere nodig heeft. De Tweede Kamer reageerde vrijdag afwijzend hierop en stelt dat het recht op jeugdzorg overeind moet blijven.

Wet op de Jeugdzorg

Met Wet op de Jeugdzorg die sinds 2005 van kracht is, moest de toegang tot jeugdzorg goed worden geregeld , moesten allerlei zorgverleners niet meer langs elkaar heen werken en zouden de kosten in de hand kunnen worden gehouden, mede omdat de provincies de touwtjes in handen zouden krijgen.

Wachtlijsten en versnippering

Het evaluatierapport van advies- en managementbureau BMC stelt dat er nog veel te doen is voor het echt zover is. Door de wachtlijsten en de versnippering “wordt het recht op jeugdzorg onvoldoende gerealiseerd”. Op deze onafhankelijke beoordeling door de Bureaus Jeugdzorg heeft een jongere recht, maar dit kost veel tijd.

Hulp dicht bij huis

De onderzoekers vragen zich af of deze manier van werken wel aansluit bij de problemen van jongeren, die zich nogal snel kunnen ontwikkelen. Daarom zou het beter zijn hulp voor probleemjongeren meer in hun eigen omgeving te zoeken. Dit sluit aan bij de lijn van minister Rouvoet, die samen met de provincies al tijden kampt met nauwelijks in toom te houden wachtlijsten in de jeugdzorg. Hij wil ook dat jongeren dichter bij huis lichtere hulp krijgen voor ze bij een Bureau Jeugdzorg aankloppen.

Ook brancheorganisatie MOgroep vindt dat jeugdzorg eenvoudiger en beter kan. Kinderen en jongeren moeten niet worden doorverwezen van koker naar koker, maar zij moeten een vloeiend behandeltraject krijgen dwars door de verschillende disciplines heen, aldus de vijftien aangesloten Bureaus Jeugdzorg. Het geld voor de totale behandeling dient van één financierder te komen, vinden zij.

Harde ingrepen jeugdzorg

Begin volgend jaar komt de minister met zijn eigen visie over hoe het nu verder moet met de jeugdzorg. Harde ingrepen in de manier waarop deze zorg is georganiseerd, sluit hij niet uit. Nog deze kabinetsperiode wil Rouvoet knopen doorhakken. Dat er jeugdzorg zal blijven, staat voor de minister vast, het gaat alleen om de manier waarop die moet worden georganiseerd. (ANP)

>> Skipr daily en Skipr weekly <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen. Daarnaast biedt Skipr weekly u elke zondagochtend om 8:00 uur een weekoverzicht van het belangrijkste nieuws. Registreer u voor de Skipr weekly.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top