HRM

Arbeidsmarkt zorg en welzijn laat licht herstel zien

Arbeidsmarkt zorg en welzijn laat licht herstel zien

Het herstel van de arbeidsmarkt zet door. Uitkeringsinstantie UWV verwacht dat er dit jaar 102.000 werknemersbanen bijkomen in Nederland. In de sector zorg en welzijn zijn dit er naar verwachting met 6000 banen. Vooral de kinderopvang profiteert, voor de verpleging en verzorging zijn de vooruitzichten nog somber.

Vorig jaar kwam de banengroei nog uit op 56.000 extra banen. Dit jaar gaat ht met 102.000 om bijna het dubbele aantal. Inclusief banen van zelfstandigen pakt de werkgelegenheidsgroei nog hoger uit, stelde het UWV in zijn op 29 januari gepubliceerde voorspellingen. Die meegeteld komen er 129.000 banen bij. De aantrekkende economie zorgt ook dat er meer vacatures ontstaan. Dat worden er dit jaar waarschijnlijk 859.000. Dat is 49.000 meer dan vorig jaar en ongeveer een derde meer dan tijdens het dieptepunt in 2013.

Meer kans

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken reageerde verheugd. "We zien al langer dat het beter gaat met de economie. Dat wordt nu bevestigd'', zei hij. "Dat betekent meer kans voor iedereen die een baan zoekt.''

Sombere vooruitzichten

Grootste aanjager van de werkgelegenheid is de uitzendbranche. Ook de bouw veert wat op. En na jaren van krimp is er ook licht herstel in de sector zorg en welzijn. Daar groeit het aantal banen dit jaar naar verwachting met 6000. Vooral de kinderopvang profiteert. Voor de verpleging en verzorging zijn de vooruitzichten nog somber. Dat laatste geldt ook voor de financiële sector.

Interessant is dat de werkgelegenheidstoename in de detailhandel dit jaar waarschijnlijk wat terugvalt, tot een plus van 11.000 banen. De prognose voor die sector is onzeker, omdat nog onduidelijk is hoeveel banen verloren zullen gaan als gevolg van bijvoorbeeld de faillissementen van warenhuis V&D en schoenengigant Macintosh.

Door het herstel van de arbeidsmarkt is het UWV ook een stuk minder kwijt aan WW-uitkeringen. Afgelopen jaar daalden de totale lasten van de uitkeringen die de instantie verstrekt met een half miljard euro naar 20,9 miljard euro. De verwachting is dat de lasten dit jaar met nog eens een kwart miljard euro afnemen.

Het aantal mensen dat een beroep moet doen op de WW valt dit jaar waarschijnlijk 16.000 lager uit op 430.000. Dit is goed nieuws voor het vermogen van het UWV. Dat daalde vorig jaar nog, maar zal dit jaar voor het eerst in jaren weer wat toenemen. Na jaren van crisis kampt de instantie nu met een "papieren tekort'' van circa 10 miljard. (ANP/Skipr)

---

Mag Skipr u iets vragen?
Help ons om u nog beter te bedienen. Doe nu mee aan het Skipr lezersonderzoek. Het duur maar 7 minuten. Uw feedback gaan we inzetten om verbetering en vernieuwing door te voeren. Doe nu mee aan het lezersonderzoek >>>

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top