Finance

Nierstichting wil 10 miljoen euro ophalen voor draagbare kunstnier

De Nierstichting lanceert maandag een wereldwijde inzamelingsactie om 10 miljoen euro op te halen. Van dit geld wil de organisatie de eerste draagbare kunstnier produceren. Dit schrijft het Algemeen Dagblad.

Het doel van de actie genaamd Help them Escape is een apparaat ontwikkelen ter grootte van een schoenendoos dat op elk nachtkastje past en gemakkelijk mee kan in de auto of het vliegtuig. Hierdoor krijgen nierpatiënten hun vrijheid en energie terug, zegt Tom Oostrom, directeur van de Nierstichting, in het AD. De organisatie begint de campagne omdat farmaceutische bedrijven niet investeren in verbetering van dialyse. Volgens Oostrom is die techniek in zeventig jaar niet wezenlijk veranderd.

De stichting werkt al enkele jaren aan de ontwikkeling van een draagbare kunstnier, samen met universiteiten en bedrijven. Veel kennis en technologie is al aanwezig, maar om een prototype te maken, is veel geld nodig. Daarom werft de Nierstichting voor het eerst in haar bestaan ook in het buitenland: collega-stichtingen in de Verenigde Staten, Canada, Groot-Brittannië en Mexico doen mee. De campagne loopt vooral via sociale media zoals Facebook en Twitter.

Technologie

Waarom farmaceuten de ontwikkeling van de draagbare kunstnier niet oppakken, is de Nierstichting niet bekend. Volgen Oostrom is de technologie er en kan het daar niet aan liggen. "We praten ook niet over een kwaal met een kleine patiëntengroep." Een draagbare kunstnier zal het leven van de 2,5 miljoen dialysepatiënten wereldwijd drastisch verbeteren, verwacht hij. In Nederland moeten 6500 nierpatiënten hun bloed om de dag laten spoelen in een dialysecentrum.

---

Mag Skipr u iets vragen?
Help ons om u nog beter te bedienen. Doe nu mee aan het Skipr lezersonderzoek. Het duurt maar 7 minuten. Uw feedback gaan we inzetten om verbetering en vernieuwing door te voeren. Doe nu mee aan het lezersonderzoek >>>0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top