Finance

Ziekenhuizen binden verpleegkundigen met bonus

Ziekenhuizen bieden gespecialiseerd verpleegkundigen ‘bindingspremies’ van maximaal 5.000 euro per jaar geboden als ze beloven te blijven. Dit meldt de Volkskrant. In navolging van de bonussen om medisch specialisten aan het ziekenhuis te verbinden, zien ziekenhuizen zich nu ook gedwongen te zorgen dat verpleegkundigen niet weggaan.

Zorgpersoneel stapt over naar commercie

Hans Stevens, leidinggevende bij de intensive care van het VU Medisch Centrum in Amsterdam, zegt in de Volkskrant dat soms zelfs de maximaal toegestane bonus van tien procent bovenop het cao-jaarsalaris niet genoeg is om te voorkomen dat personeel vertrekt. Veel verpleegkundigen stappen over naar commerciële detacheringbureaus waar ze meer kunnen verdienen. Vervolgens kunnen ziekenhuizen hen weer terugverhuren tegen bijna de dubbele kosten van iemand in loondienst. Behalve het VUmc experimenteren ook het Groene Hartziekenhuis in Gouda en het Groningse UMCG met bindingspremies voor ok-personeel of verpleegkundigen op de intensive care.

Opleidingsfonds zorgpersoneel

Minister Klink van Volksgezondheid maakte afgelopen week bekend dat hij in 2010 een opleidingsfonds wil starten voor gespecialiseerde verpleegkundigen en ondersteunend personeel. Hiermee moeten de tekorten aan zorgpersoneel op termijn verdwijnen. Met het opleidingsfonds wil Klink de ziekenhuizen prikkelen om voldoende beroepsbeoefenaren adequaat op te leiden en instellingen belonen die daadwerkelijk opleiden.

>> Skipr daily en Skipr weekly <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen. Daarnaast biedt Skipr weekly u elke zondagochtend om 8:00 uur een weekoverzicht van het belangrijkste nieuws. Registreer u voor de Skipr weekly.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Meihuizen

3 november 2009

Er wilde toch allemaal mensen marktwerking in de zorg? Ik ben daar niet in alle vormen tegen overigens, maar dit is nou de markt, welkom.

Top