ACTUEEL

WHO: zikavirus wereldwijde noodsituatie

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft de uitbraak van het zikavirus maandag bestempeld als een wereldwijde noodsituatie voor de volksgezondheid. Het door muggen overgebrachte virus verspreidt zich snel en kan bij ongeboren kinderen leiden tot hersenafwijkingen.

Door de noodtoestand uit te roepen voor het virus wil de Wereldgezondheidsorganisatie de internationale actie tegen het zikavirus versnellen. De WHO heeft eerder laten weten dat het virus zich explosief verspreidt. In totaal vier miljoen mensen in Noord- en Zuid-Amerika zouden het kunnen oplopen.

WHO-directeur Margaret Chan liet weten dat een internationaal gecoördineerde reactie nodig is, hoewel er geen beperkingen nodig zijn voor reizigers en de handel.

Brazilië

De Braziliaanse minister van volksgezondheid Marcelo Castro zei maandag dat de uitbraak van het zikavirus in Brazilië ernstiger is dan gedacht, omdat in verreweg de meeste gevallen mensen geen symptomen vertonen.

Het zikavirus zou bij ongeboren kinderen kunnen leiden tot hersenafwijkingen als microcefalie. De schedel is dan te klein waardoor de hersenen zich niet goed ontwikkelen en het kind gehandicapt kan zijn. De aandoening wordt in Brazilië in verband gebracht met het zikavirus, hoewel die conclusie nog niet definitief is.

Volgens minister Castro zijn er inmiddels 3700 bevestigde en vermoedelijke gevallen van pasgeborenen met hersenafwijkingen in Brazilië. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top