ACTUEEL

LHV vraagt meer aandacht voor zorg aan asielzoekers

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) wil meer middelen in handen krijgen om asielzoekers te helpen die in Nederlandse gemeenten worden gehuisvest. De huisartsen willen gebruik kunnen maken van de tolkentelefoon en zij willen dat geleverde zorg wordt vergoed.

Sinds 1 januari stromen asielzoekers met een status versneld door vanuit de AZC’s naar verschillende gemeenten in het land. In totaal gaat het om zo’n tienduizend mensen die allemaal een huisarts nodig hebben. Die is er, maar kan nog niet optimaal zorg verlenen, stelt de LHV.

Om deze situatie op te lossen vindt er spoedoverleg plaats met de overheid, gemeenten en het COA.

Patiënten die versneld doorstromen naar een gemeente kennen in de meeste gevallen de Nederlandse taal niet en weten ook niet hoe de zorg in Nederland is georganiseerd. Volgens de LHV is het gebruik van de tolkentelefoon essentieel om hen te helpen. Op dit moment wordt de tolkentelefoon voor deze patiënten niet vergoed. Dat terwijl deze wel wordt vergoed in het AZC of in de crisis noodopvang.

Verzekering

De nieuwe inwoners van gemeenten hebben nog geen zorgverzekering. Dat betekent dat huisartsen en andere zorgverleners wél zorg moeten verlenen, zeker daar waar het gaat om spoedzorg, maar deze niet kunnen declareren. Hierdoor is het ook nagenoeg onmogelijk deze mensen te verwijzen of medicijnen voor te schrijven. Het risico is dus reëel dat deze mensen op dit moment niet de zorg krijgen die ze verdienen, aldus de LHV.

De LHV heeft een spoedoverleg belegd met de overheid, gemeenten en het COA over deze situatie en verwacht op korte termijn een oplossing.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top