ACTUEEL

Psychisch rapport Bart van U. nog niet klaar

Het rapport over de toerekeningsvatbaarheid van Bart van U. die wordt verdacht van de moord op oud-minister Els Borst en zijn zus Loïs, is nog niet klaar. Volgens de advocaat van Van U., Noëlle Pieterse, heeft het Openbaar Ministerie haar gemeld dat de rapportage van het Pieter Baan Centrum (PBC) tegen de verwachting in nog niet is afgerond. De reden is haar nog niet bekend.

Het rapport is belangrijk voor de rechtbank om uiteindelijk te kunnen vaststellen of Van U. verantwoordelijk kan worden gehouden voor de daden waarvan hij wordt beschuldigd. Hij heeft bekend dat hij zijn zus in januari vorig jaar heeft gedood in Rotterdam. Over de dood van Borst in februari 2014 in Bilthoven zwijgt hij nog steeds.

Donderdag is er een nieuwe zitting bij de rechtbank in Rotterdam. De zaak wordt dan nog niet inhoudelijk behandeld. Er wordt gekeken naar het verloop van het onderzoek en naar de verlenging van het voorarrest van Bart van U. Een woordvoerster van het OM laat in een reactie weten dat het PBC-rapport dinsdag ,,nog niet ter beschikking is''.

Het OM liet eerder weten dat het een behoorlijk aantal aanwijzingen heeft die wijzen op de betrokkenheid van Bart van U. bij de dood van ex-minister Els Borst. Zo is een haar op haar jas hoogstwaarschijnlijk afkomstig van de verwarde Van U., net als een DNA-spoor op haar pantykous.

Ook zijn bij hem bestanden gevonden met het adres en de naam van Borst. De oud-minister zelf heeft voor haar dood verteld dat er op 29 januari 2014 een verwarde man aan haar deur was geweest die vroeg naar de adressen van de oud-premiers Kok en Balkenende.

De aanklager wees er tijdens een eerdere zitting op dat het tegen Borst gebruikte geweld sterk lijkt op het geweld waarmee Van U.'s zus is gedood. De vrouwen zijn allebei zo'n veertig keer gestoken. In de periode van de moord op Borst was de verwarde Van U. behoorlijk de weg kwijt. Hij meldde zich bij de politie om aangehouden te worden. Ook volgens zijn zussen gedroeg van U. zich voor zijn doen vreemd. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top