HRM

Intrakoop analyseert inzet zzp'ers onder nieuwe wet

De vervanging van de VAR-verklaring door de wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) zal gevolgen hebben voor zorgorganisaties die zzp’ers inzetten. Intrakoop, de inkoopcoöperatie van de zorg, en Staffing Management Services hebben een scan ontwikkeld om de financiële risico’s inzichtelijk te maken, de DBA-scan.

Na de Tweede Kamer stemde deze week ook de Eerste Kamer in met afschaffing van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) en invoering van de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Het doel van de nieuwe wet is om schijnconstructies met ZZP’ers aan te pakken. De DBA-wetgeving wordt ingevoerd op 1 mei 2016 met een overgangsperiode van een jaar.

Risico's

In de zorg werken momenteel zo’n 100 duizend zzp’ers in de zorg. Veel zorgorganisaties zetten zelfstandigen in als flexibele schil om tijdelijk pieken op te vangen. Volgens Intrakoop kunnen de financiële risico’s van de nieuwe wet en de vrees voor naheffingen leiden tot terughoudendheid bij het inschakelen van zzp’ers.  

Om de risico’s bij de overstap van VAR naar DBA voor zorgorganisaties inzichtelijk te maken, hebben Intrakoop en Staffing Management Services (Staffing MS) de zogeheten DBA-scan ontwikkeld. De scan inventariseert de huidige situatie en voert een risicoanalyse uit.

Als na de scan blijkt dat een organisatie groot risico loopt bij de inhuur van flexibel personeel onder de nieuwe wet, biedt Intrakoop samen met Staffing MS hulp in de vorm van de inhuurdesk. "Met de Inhuurdesk wordt een transparant inhuurproces gerealiseerd dat al rekening houdt met wetgeving zoals de DBA-wet", aldus Intrakoop.

Intrakoop is de inkoopcoöperatie van zo’n 600 zorgorganisaties. Staffing Management Services is specialist op het gebied van externe inhuur.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top